Krakers kondigen hete herfst aan op betoging tegen verbod

NIJMEGEN Krakers die zaterdag in Nijmegen bijeen waren voor een landelijke demonstratie, kondigen een hete herfst aan tegen het kraakverbod.

Anja Sligter

'We hebben nooit gekraakt omdat het mocht', hield een spreekster de menigte tijdens een stop op de Waalkade voor. 'Kraken is een sociale strijd tegen onrecht, woningnood en leegstand.' Zij riep op de strijd aan te gaan en voor elk ontruimd pand direct een of twee nieuwe te kraken. 'Met geweld, zonder geweld, alles is mogelijk.'


De demonstratie had tot dan toe een vreedzaam karakter, ook al sprak er genoeg dreiging uit het voorste blok - met krakers van wie alleen de ogen zichtbaar waren. Langs de route werd geen pandje gekraakt, zoals vrijdag in Amsterdam, waarbij het tot een gewelddadig treffen was gekomen. Blijkbaar wilde niemand de 'relaxte' verhouding met politie en gemeente in Nijmegen verstoren.


In veel steden is het namelijk nog onduidelijk of en hoe de kraakwet gehandhaafd wordt. Amsterdam heeft zich ferm opgesteld - daar worden nu een officier van justitie en politiecommissaris beveiligd - maar in Utrecht is men nog bezig met een prioriteitenlijst, meldt kraakster Judith en in Den Bosch zijn de consequenties nog niet helder, aldus kraker Jochem.


De demonstratie begon uren later dan aangekondigd, omdat er geen treinen tussen Utrecht en Nijmegen reden en demonstranten zich moesten identificeren op het station. Daarbij werden er twee gearresteerd.


Met een vrachtwagen met livebands trokken vijfhonderd krakers tergend langzaam door de stad. De slakkengang gaf de demonstratie een tam karakter. Bij het Kronenburgpark kwam het toch nog tot een confrontatie met de politie. Een groepje krakers wilde terug de winkelstraat in en gooide met blikjes en een plantenbak. Elf relschoppers werden gearresteerd, acht demonstranten raakten gewond.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden