Krakers heroveren Fort Pannerden

LINGEWAARD (ANP) - Fort Pannerden is weer terug in handen van krakers. Hoe lang is onzeker; de gemeente Lingewaard noemt de nieuwe kraakactie ontoelaatbaar. Aan de krakers is een ultimatum gesteld. Ze moeten het Fort voor middernacht verlaten.

Honderden belangstellenden kwamen een kijkje nemen. De stemming was ronduit vrolijk over de geslaagde kraakactie.

Zaterdagavond laat namen tegen de honderd krakers, afkomstig uit het hele land, opnieuw bezit van het Fort. Ze arriveerden in twee bussen en stuitten op drie antikraak-wachters met een hond die na de ontruiming begin november een oogje in het zeil hielden. ,,Na wat over en weer geschreeuw, kozen zij eieren voor hun geld'', zei een woordvoerder van de krakers.

Intimidatie

Staatsbosbeheer stelt dat de beveiligers zijn bedreigd en geïntimideerd en gaat daarvan aangifte doen.

Bij de eerste ontruiming, die op 7 november begon, hadden mobiele eenheid en landmacht twee dagen nodig om 25 krakers uit het verdedigingsbolwerk te halen. Het uit 1869 daterende Fort bij de splitsing van Rijn en Waal, heeft de omvang van een voetbalveld en telt drie, gedeeltelijk ondergrondse verdiepingen, die samen een doolhof van gangen en kamers vormen.

Het leger moest bij de ontzetting met een rupsvoertuig een noodbrug aanleggen over de vier meter diepe gracht rond de vesting. Daarna zakte de ME aan touwen vanaf het dak af in het fort en moesten alle gangen doorzocht worden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden