Krakers geven cachet aan bankkluisjes

Een tip voor banken op zoek naar een groeimarkt: kluisjes, daar gebeurt het. Hoe meer geruchtmakende kluisjeskraken, zo lijkt het, hoe groter het enthousiasme onder legale bankbezoekers voor de safeloketten, zoals ze officieel heten....

Niet bekend

Blijkbaar geeft zo'n inbraak voldoende cachet voor een upgrading, want VSB verhoogde de tarieven voor de kluisjes. En blijkbaar vonden de klanten het ook wel sjiek, die dieven, want VSB verhuurt nu meer kluisjes dan in 1994.

Intussen valt er heel wat te shoppen voor mensen die de prijs belangrijker vinden dan het (ongevraagde) gezelschap, want de kluisprijzen lopen per bank nogal uiteen. Wel is het overal zo dat de prijs van een safeloket afhangt van de omvang van het toegangsdeurtje. Wederom: heel deftig, net zoals de breedte van een Amsterdams grachtenpand aangaf hoeveel belasting de bewoner betaalde.

Voor de rest is het puzzelen geblazen. Zo kost het kleinste deurtje bij VSB 59 gulden, vier piek meer dan in 1994 (alle hierna genoemde prijzen zijn inclusief 17,5 procent btw). ABN Amro doet het voor een kwartje minder, en gaat bovendien langer door: tot en met 150 cm2 in plaats van 100, zoals bij VSB Bank. VSB is goedkoper tot en met 200 cm2 (69 gulden tegen 76,38), maar ABN Amro is weer tientjes voordeliger in het segment 201-500. Overigens gaat het hier om de tarieven van VSB Utrecht, terwijl VSB Den Haag vooral boven de 1000 cm2 bijna honderd gulden goedkoper is.

SNS Bank hield de tarieven gelijk, en laag: minder dan 60 gulden voor een deurtje tot en met 200 cm2, 109 gulden tot en met 500 cm2. Zoals zo vaak lijken ook hier de kleinste bankjes het goedkoopst. Lijken - want echt goedkoop is de Rabo, ondanks de grootste tariefsverhoging ten opzichte van 1994. Rabo houdt het simpel met slechts vier categorieën: 64,63 gulden tot en met 200 cm2, 123,38 gulden tot en met 500, 240,88 gulden tot en met 1500 en 299,63 gulden voor alles daarboven. Automatische betaling levert bovendien nog eens een korting op van vijf gulden.

Rabo heeft dan ook 350 duizend kluisjes verhuurd, tegen 280 duizend voor ABN Amro. Nu maar wachten op de volgende inbraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden