Krakers gaan Fort Pannerden beheren

De krakers van Fort Pannerden in de Betuwe gaan het pand beheren. Dat is vrijdag de uitkomst van overleg tussen de krakers, de gemeente Overbetuwe en Stichting Fort Pannerden, die het oude verdedigingsbolwerk in erfpacht heeft....

ANP

Krakers, gemeente en stichting leggen de afspraken vrijdag vast in een overeenkomst. De krakers gaan het oude fort als een soort kraakwacht beheren. Ze mogen er overdag bivakkeren, maar ze mogen er niet wonen. ‘Dat betekent ook dat al het meubilair moet worden verwijderd’, aldus een woordvoerder van de gemeente Overbetuwe.

De rechter besloot begin augustus dat de krakers het fort moesten verlaten. De gemeente dreigde met ontruiming, maar ging vervolgens in op een voorstel van de krakers over het beheer van het fort, dat ernstig behoefte heeft aan restauratie. De Stichting Fort Pannerden ziet de krakers nu liever als kraakwacht, die het historische pand voor verder verval behoedt.

De gemeente stelt duidelijk dat de krakers niet in het fort mogen wonen. ‘Als over een paar weken blijkt dat ze er toch overnachten, gaan we alsnog over tot ontruiming’, aldus de woordvoerder.

Fort Pannerden is onderdeel van de Hollandse Waterlinie. Het fort staat in natuurgebied De Gelderse Poort en kijkt uit op de splitsing van de Rijn en de Waal. De krakers moesten aanvankelijk weg omdat Staatsbosbeheer er een informatiecentrum wil vestigen. Dat plan bestaat nog steeds, aldus de gemeente.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden