Kraker Yoghurt ligt nog steeds 'plat'

Kraker ‘Yoghurt’, vorig jaar september in elkaar geslagen door de uitbaters van het krakerscafé Vrankrijk aan de Amsterdamse Spuistraat, is vijf maanden na zijn mishandeling nog steeds aan het ziekbed gekluisterd.

Minstens vier leden van ‘de bargroep’ van Vrankrijk (‘autonoom en solidair’) gingen ‘Yoghurt’ en zijn vriend te lijf. Met steigerpijpen, volgens getuigen. Met een houten stok, zeggen anonieme bewoners van Vrankrijk, het voormalige kraakpand waarin de bar is gevestigd.

Brief
Met een brief op de site van een voormalige kraker (‘Keesjemaduraatje’), tevens auteur van ‘Battlefield Vrankrijk’, richt kraker ‘Yoghurt’ zich tot zijn kennissen, die inmiddels via de Vereniging Yoghurt proberen geld in te zamelen voor het slachtoffer.

‘Yoghurt’: ‘Na ja, ik lig nu dus al zo'n vijf maanden plat, vorige week ben ik geopereerd in mijn hoofd en heb een titanium implantaat in mijn rechteroor gekregen. Of dat iets van mijn gehoor terugbrengt, weet ik pas over een week of vier, als het gat in het trommelvlies na een half jaar eindelijk dichtgegroeid is.

‘De constante piep in mijn hoofd is niet verholpen. Hersenvlies rechts is nu eindelijk dichtgemaakt en de bloedingen zijn gestopt, breuken in mijn rotsbeenderen en schedelbasis zijn ook genezen. En behalve een gedeeltelijke verlamming van mijn tong en reuk- en smaakverlies gaat het best wel goed. Waarschijnlijk nog een operatie links en dan maar even pauze.

Duizelig
‘Erg duizelig blijf ik wel, verdere operaties aan mijn evenwichtsorganen hebben een groot risico op nog meer gehoorverlies en nu kan ik als het rustig is mensen nog verstaan zonder gehoorapparaten in te doen.

‘Over een maand of zo mag ik zelf mijn rolstoel voortbewegen en krijg ik waarschijnlijk een driewielfiets, dan kan ik mijn hondje weer alleen uitlaten.’

De mishandeling van de kraker was voor burgemeester Cohen aanleiding de exploitatie- en horecavergunning van het krakerscafé in te trekken. Eind vorige week hebben de uitbaters hun bar zelf ontmanteld. ‘Voorlopig’ wordt er niet geschonken, zeggen ze.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden