Kraftwerk, Love is Strange en Eurosonic/Noorderslag

De favorieten en de aanraders van de redactie: het werk van wel 5 Krusemannen, de retrofuturisten van Kraftwerk en performances in het Stedelijk. Onder meer.

Kraftwerk op 6 januari in Berlijn. Beeld AFP

Muziek: Kraftwerk 16 t/m 23/1, Paradiso, Amsterdam

Het is een trend in popland: senior acts die hun klassieke albums integraal spelen op het podium. Kraftwerk, de retrofuturisten uit Düsseldorf, bereikt er een nieuwe hoogte mee. De robotmannen die computerchips en synthesizers introduceerden in popmuziek spelen acht van hun albums van A tot Z in Paradiso. Het gaat van Autobahn (1974) tot The Mix (1991) in de Kraftwerk The Catalogue 12345678-show voorzien van 3D-projecties en computeranimaties.
Pablo Cabenda

Beeldende kunst: Ulay 15 janurai, 20.00 uur, Stedelijk Museum, Amsterdam

Ze liepen samen over de Chinese Muur. Zaten urenlang stokstijf aan tafel. Botsten een avondje naakt tegen elkaar. Marina Abramovic en Ulay. Ze zijn de grootouders van de Europese performancekunst. Na hun scheiding in 1988 ging ieder zijn weg. Van Ulay verscheen onlangs een kloeke monografie. Komende donderdag zal hij in het Stedelijk weer eens een performance uitvoeren. Iets om naar uit te zien.
Rutger Pontzen

Film: Love is Strange Regie Ira Sachs

Als Ben en George (mooie rollen van John Lithgow en Alfred Molina) na een relatie van 39 jaar eindelijk met elkaar trouwen, wordt George pardoes ontslagen door de katholieke school waar hij werkt. Gevolg: het pasgetrouwde stel kan de hypotheek niet meer betalen en trekt tijdelijk bij familie (Ben) en buren (George) in. Waar het echt om gaat zijn kleine, intelligente kijkjes in de huishoudens, elk met hun prettig onuitgesproken voorgeschiedenis, waar de film vervolgens zo mooi op inzoomt.
Berend Jan Bockting

Beeldende kunst: Tino Sehgal Stedelijk Museum, Amsterdam. T/m 31 december.

Het Stedelijk Museum toont lef. Het Amsterdamse museum vroeg zich af: hoe organiseer je een overzichtstentoonstelling van Tino Sehgal, die gespecialiseerd is in performances? Het antwoord luidde eenvoudig: door het hele jaar door opvoeringen van hem te organiseren. En dus gingen de deuren op 1 januari om 10 uur open voor twaalf verschillende performances (elke maand een andere). Waaraan pas weer een einde komt op oudjaaravond 2015. Wauw.
Rutger Pontzen

Fotografie: Conflict, Time, Photography T/m 15 maart in Tate Modern, Londen.

Conflict, Time, Photography - een mooie titel voor een mooie, contemplatieve fototentoonstelling in Tate Modern in Londen. Hij geeft precies weer waar het in tien ruime museumzalen om gaat: om de sporen die oorlog en geweld overal ter wereld achterlieten, in het landschap, in de mensen, en die zich, hoeveel tijd er ook overheen ging, een paar minuten, drie weken, honderd jaar, niet hebben kunnen verschuilen voor het oog van de fotocamera.
Merel Bem

Beeldende kunst: Kruseman: kunstbroeders uit de romantiek t/m 15 maart Museum Jan Cunen, Oss; vanaf 18 april in het Stedelijk Museum Alkmaar.

Kruseman is zo'n naam die je vaak tegenkomt op afdelingen 19de-eeuwse kunst van Nederlandse musea, en dat is niet raar: in die periode bracht de familie maar liefst tien kunstenaars voort. Bekend zijn Jan Adam Kruseman - die van het portret van Koning Willem II in militair kostuum - en in mindere mate de historieschilder Cornelis Kruseman; Fredrik Marinus, Hendrik Dirk en Jan Theodoor Kruseman zijn slechts bij insiders bekend. Museum Jan Cunen in Oss en het Stedelijk Museum Alkmaar brengen de vijf kunstenaars nu samen in een mooie met zorg gemaakt expositie.
Stefan Kuiper

Beeld Museum Jan Cunen

Muziek: Eurosonic/Noorderslag 14 t/m 17 janurai, diverse locaties Groningen en Oosterpoort.

Geen festivalrust, bij aanvang van een nieuw popjaar. In Groningen ontbrandt woensdag Eurosonic, het grootste showcase-festival voor Europese popmuziek, in tientallen locaties in de Groningse binnenstad, gedurende drie lange festivaldagen. De popbeurs wordt als vanouds gevolgd door het festival voor de Nederlandse popmuziek Noorderslag in de Oosterpoort, met optredens van Typhoon, Afterpartees, Ronnie Flex, Navarone, Birth of Joy en John Coffey. Op Noorderslag wordt tevens de winnaar van de Popprijs bekend gemaakt. Wie krijgt dit jaar de bierdouche?
Robert van Gijssel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden