Krachttour

'Pas op: deze film kan pijn doen.'

Urszula Antoniak , die naam maakte met het drama Nothing Personal, vond een specifieke manier om opvolger Code Blue via waarschuwingsbriefjes onder de aandacht te brengen tijdens het filmfestival in Cannes.

Actrice Lotte Verbeek (1982) kreeg in het speelfilmdebuut Nothing Personal van de in Polen geboren Nederlandse filmmaakster Urszula Antoniak alle ruimte voor een onvervalste krachttour. Zelfverzekerd speelt ze een vrouw met een goeddeels onbekend verleden, een dolend heden en een onbestemde toekomst. Ze heeft haar leven in Amsterdam de rug toegekeerd om rond te zwerven in Ierland, waar ze in contact komt met de bewoner van een verafgelegen huisje. Ze sluiten een verbond: zij helpt hem, hij geeft haar te eten, maar ze laten elkaar met rust. Geen vragen, al helemaal geen persoonlijke. Dat hoeft niet per se fout te gaan, maakt de film liefdevol duidelijk. Het zijn twee moeilijke rollen, waarbij lichaamstaal voortdurend belangrijker is dan de woorden die de acteurs uitspreken, maar Verbeek brengt de ondefinieerbare filmrelatie samen met ervaren rot Stephen Rea tot een goed einde.

Nothing Personal (Urszula Antoniak, 2009)

Nederland 2, 0.15-1.35 uur.

The Box

(Richard Kelly, 2009) Het uitgangspunt van The Box is fascinerend. Op een dag staat er bij een jong echtpaar een mysterieuze doos met een rode knop op de stoep. Wanneer ze de knop indrukken, ontvangt het stel een miljoen dollar, maar daar staat tegenover dat door die actie ergens op de wereld iemand sterft. Helaas blijft het fascinerende gegeven steken op deze Twilight Zone-achtige premisse. De film, van de maker van het alom gevierde Donnie Darko nota bene, ontaardt razendsnel in het meest afstandelijke en absurde rariteitenkabinet van de laatste jaren.

RTL 5, 20.30-22.45 uur.

Fight Club

(David Fincher, 1999) Viel er nu wel of geen boodschap in te ontdekken? Dat was de vraag die critici bezighield naar aanleiding van Fight Club, David Finchers verfilming van de gelijknamige cultroman van Chuck Palahniuk. Het verontrustende verhaal over een geheime club waar mannen met elkaar op de vuist gaan - als primitieve remedie tegen emotionele leegte en rusteloosheid - veroorzaakte controverse. Is Fight Club een immorele, gewelddadige vertoning of een kritisch verhaal over de moderne tijd, waarin mannen geen echte mannen meer mogen zijn? Dat de film opwindend en vernieuwend is, daar kon iedereen het over eens zijn. De oplossing van het bijkomende morele vraagstuk is aan u.

RTL 5, 22.45-1.35 uur.

Déjà vu

(Tony Scott, 2006) Uitzinnige sciencefictionthriller met gecompliceerd plot van wijlen Tony Scott (Top Gun), die zich de afgelopen jaren juist met succes opnieuw had uitgevonden. Denzel Washington speelt een enerverende hoofdrol als FBI-agent op zoek naar de dader van een bomaanslag op een veerboot vol militairen. Bijzonder: het onderzoeksteam kan via allerlei digitale noviteiten tot vierenhalve dag in het verleden kijken.

Eén, 23.20-1.20 uur.

Death Wish

(Michael Winner, 1974) De filmafleveringen uit de beruchte vijfdelige Death Wish-serie kennen een vast verloop. Eerst wordt een geliefde, familielid of kennis van architect Paul Kersey (Charles Bronson) om het leven gebracht door een bende. Dan slaat hij eigenhandig en keihard terug, met de verwezenlijking van bizarre geweldsfantasieën tot resultaat.

SBS 6, 0.25-2.20 uur.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden