Krachtsverschil te groot op EK

Voor de bridgejournalist is bij het EK in Salsomaggiore het wel en wee van de Nederlandse teams een belangrijk thema....

Een EK tussen de zestien sterkste landen staat garant voor een interessantere krachtmeting. Beter bridge en geen ellenlange uitputtingsslag.

De supporter constateerde dat Nederland een maatje te klein was en er niet in slaagde zich te mengen in de strijd om de ereplaatsen (al kan een wonder in de laatste zeven rondes deze constatering ontzenuwen). Wat dient er te gebeuren om aansluiting bij de internationale top te bewerkstelligen? In de wandelgangen ging het hoopvolle verhaal dat ook in Nederland een professionele trainingsgroep op stapel staat.

De trainer registreerde handenvol nieuwtjes. Italië speelde bridge van een bijna bovenmenselijk niveau; het was alleen de vraag hoeveel wedstrijden voor het einde de Italianen de vijfde titel op rij veilig stelden. Bulgarije heeft succes met een nieuwe, boeiende benadering van het spel.

De theoreticus voelde zich in het walhalla. Het bleek eens te meer dat de 52 kaarten een onvoorstelbare hoeveelheid varianten produceren. Er was volop vergelijkingsmateriaal; elk spel werd gelijktijdig in alle veertig wedstrijden van de drie EK's (open, vrouwen, senioren) gespeeld. Wat doen de Nederlandse coaches met het in Salsomaggiore verzamelde materiaal?

De liefhebber genoot intussen met volle teugen van meesterlijke hoogstandjes, van gecompliceerde biedverlopen, bloedstollende situaties, humoristische misverstanden en van kolderieke rampen. Uit de ongesorteerde stapel kladjes met aantekeningen en vragen kan de columnist deze zomer uitgebreid putten voor de zaterdagrubriek.

Nederland - Kroatië. Een praktische geest had in diagram 1 dankbaar de hulp van de tegenpartij aanvaard en een ramp te voorkomen.

Zie diagram 1

west noord oost zuid

-- 1* pas 1SA

pas 2* pas 3*

pas 3SA dbl pas

pas pas -- --

Een natuurlijk biedverloop naar 3SA. Een verrassend doublet van oost die daarmee van west om een hartenuitkomst vroeg. West gehoorzaamde en kwam uit met harten voor *H en het aas in oost. Oost speelde klaveren na en dit had, vrij toevallig, een dodelijk gevolg. De leider was de entree voor de te ontwikkelen ruitenkleur (*H overgenomen met het aas en *B na) kwijt en spartelde kansloos verder met twee down als resultaat.

Zuid kan beseffen dat de ruitenkleur zonder zekere entree waardeloos is in een SA-contract. Gewaarschuwd door het doublet op 3SA is een 4*-bod (of zelfs 5*) een verstandige optie. Na 4* zal noord er niet de vijfde ruiten aan vast plakken. Nederland scoort dan in elk geval plus: 150 voor 4* plus een of een schitterende 600 van 5* en vermijdt de min 500 zoals nu het geval was.

Nederland-Joegoeslavië. In diagram 2 misten nogal wat leiders een niet al te lastige safety play.

Zie diagram 2

west noord oost zuid

-- 1* 1* 1*

3* 3* pas 4*

pas pas pas --

West kwam uit met een kleine harten voor het aas in de dummy. De leider troefde een harten en speelde *V voor de snit op *H. Met *A werd de heer opgehaald. Twee ruitenverliezers en een of twee in klaveren, dacht de onzorgvuldige Joegoeslavische leider. Hij wilde het direct weten en speelde *A en klaveren waarna oost met twee klaverenslagen en *AH het 4*-contract downspeelde.

De Nederlandse leider speelde tot en met *A identiek. Daarna ging hij met *9 van slag naar *10. Oost nam *H mee en speelde een derde keer ruiten getroefd in noord. Alle rode kaarten van noord-zuid waren geëlimineerd. Uit de dummy *V, oost *H voor het aas van zuid. Klaveren na en zuid verloor alleen *B en de twee ruitenslagen. Een speelplan met honderd procent zekerheid van slagen. Indien oost op *V bekent met een kleine klaveren, dan zet de leider in zijn hand ook een kleine klaveren. Met *H in west kan deze de slag winnen maar moet vervolgens in de *A10 spelen of in de dubbele renonce zodat er nooit meer dan één klaverenslag verloren gaat.

Nederland-Ierland. In diagram 3 schitterde Louk Verhees. Het spel verdient een nominatie voor de prijs van het best gespeelde spel van 2002.

Zie diagram 3

west noord oost zuid

2* pas 3* 4*

pas pas pas --

Zuid, Verhees, liet zich door oost-west niet wegbluffen en kwam er op vierhoogte in met 4*. West kwam uit met een kleine schoppen voor het aas van oost die schoppen naspeelde, getroefd door zuid. Het contract leek niet al te moeilijk. De leider kan een ruiten afstaan en een ruiten in de dummy troeven voor zes hartenslagen, een in ruiten, een ingetroefde ruiten en twee slagen in klaveren. Zuid speelde eerst *10, een vitale ontdekkingskaart, en ontdekte de vier-nul verdeling van de troeven. De genoemde speelwijze was opeens onmogelijk, omdat west zowel in ruiten als klaveren aan slag komt en telkens schoppen speelt waarmee hij de troeven van zuid inkort zodat oost een troefslag maakt.

De leider stapte over op een ander plan. Uit zuid een kleine klaveren voor *H, west moet duiken om zuid geen drie klaverenslagen te geven. Vervolgens in drie keer de troeven getrokken. West gooide op de vier troefrondes vier kaarten af: een klaveren, een ruiten en twee schoppen.

Dit leidde tot de situatie in diagram 4.

Zie diagram 4

Uit zuid een kleine klaveren, west kon opnieuw *A niet nemen. De leider won met *V en troefde een schoppen waarmee hij west stripte van *V, de laatste schoppen. Uit zuid de derde klaveren voor *A in west die met alleen ruiten over *H op tafel legde, zuid dook met *3, waarna west van *V7 af moest spelen en de laatste twee slagen aan de *AB van de leider inleverde. Tien slagen, een formidabele prestatie voor plus 620 waarmee de leider min 300 (4*-gedoubleerd min twee) van de andere tafel ruimschoots compenseerde voor een Nederlandse winst van acht imps.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden