Krachtmetingen

BERT LANTING

Verzoek van dissidenten om Amerikaanse bijstand legt de zwakten van China onbarmhartig bloot.

Twee bezoeken aan de Amerikaanse vertegenwoordigingen in China hebben een kant van China laten zien die de communistische leiders van het land liever verborgen willen houden. Eerst zocht een medewerker van de prominente partijbons Bo Xilai zijn toevlucht in het Amerikaanse consulaat in Chengdu. Dat luidde niet alleen de val in van Bo, maar bood de buitenwereld ook een ontluisterend kijkje in de corrupte wereld van China's hoogste leiders.

Deze week kreeg de Amerikaanse ambassade in Peking een bezoeker uit het andere China. Moe van jaren van vervolging en pesterijen vluchtte de blinde mensenrechtenactivist Chen Guangcheng de ambassade binnen, in de hoop dat de Amerikanen hem zouden beschermen.

De vlucht van de blinde dissident uit de provincie leidde tot een diplomatieke krachtmeting tussen de VS en China, waaraan beide partijen hun vingers hebben gebrand. De regering-Obama kreeg het verwijt dat zij zich te snel door een gebaar van Peking tevreden had laten stellen, terwijl de Chinese leiders zich verkeken op de hardnekkigheid van Chen. Hij vernederde hen door een openbaar beroep te doen op het Amerikaanse Congres om hem te beschermen.

Het lijkt erop dat de schade voor de regering-Obama beperkt blijft nu de Chinese leiders hebben laten doorschemeren dat Chen met zijn gezin voor studie naar het buitenland mag. Voor de Chinese leiders is de affaire een pijnlijk gezichtsverlies. Zij hebben het moeten afleggen tegen een gehandicapte eenling die geen ander wapen heeft dan zijn stem.

Het contrast tussen de twee hoofdrolspelers -- de gevallen partijbons en de blinde dissident -- legt de belangrijkste zwakheden van China bloot: de corruptie, het machtsmisbruik en het gebrek aan democratie.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden