Krachtmeting in kabinet om Uruzgan

Balkenende doet ultieme poging om vertrouwen binnen regeringsploeg te herstellen...

Bart Dirks en Theo Koelé

Den Haag Premier Balkenende heeft verwoede pogingen gedaan de val van zijn kabinet te voorkomen. Rond één uur vannacht was nog steeds niet duidelijk of hem dat zou lukken, maar de signalen waren uiterst somber.

De krachtmeting tussen de coalitiepartners duurde de hele vrijdag voort. De PvdA bleef voet bij stuk houden: dit jaar moet er een definitief einde komen aan de militaire missie in de Afghaanse provincie Uruzgan, zoals in 2007 afgesproken tussen kabinet en Kamer. CDA en ChristenUnie wilden meer tijd om nieuwe activiteiten in Afghanistan te overwegen. Zij zinspeelden op een extra zitting in de ministerraad, komende week in het krokusreces van de Kamer.

Het CDA was vrijdagavond ziedend over berichten uit de PvdA-top dat CDA-minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) te eigengereid had opgetreden door met de NAVO te overleggen. Hij zou hebben ‘ingefluisterd’ wat de NAVO moest vragen, en hij zou de indruk hebben gewekt dat Nederland daarmee ging instemmen.

Voordat de ministerraad vrijdag kon toekomen aan de inhoudelijke bespreking van het gevoelige onderwerp, was er volgens ingewijden eerst tijd nodig om ‘stoom af te blazen’. Geregeld werd de ministerraad geschorst voor beraad in eigen kring.

De afgelopen week waren de emoties voortdurend hoog opgelopen. De meest betrokken bewindspersonen vochten hun conflict openlijk uit in de media en in het spoeddebat donderdag met de Tweede Kamer. Vicepremier en PvdA-leider Bos en CDA-minister Verhagen stonden lijnrecht tegenover elkaar.

Voor aanvang van het kabinetsberaad spraken enkele bewindslieden de wil uit om een compromis te sluiten. ‘Het is een zware klus. Maar we zijn er om problemen op te lossen, dus dat is de insteek’, aldus Bos.

Andere ministers benadrukten dat het conflict snel de wereld uit moest, omdat dringende problemen als de economische crisis, een krachtdadige aanpak vereisen. CDA-minister Eurlings (Verkeer): ‘Mensen snappen nog weinig van dit soort discussies in Den Haag.’

De Tweede Kamer heeft het kabinet de tijd gegund tot uiterlijk 1 maart om een besluit over Afghanistan te nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden