Krachtmeting in kabinet om Uruzgan

Premier Balkenende heeft vrijdagavond verwoede pogingen gedaan om de val van zijn kabinet te voorkomen. In de hoop het vertrouwen binnen zijn regeringsploeg te herstellen, moesten ministers een voor een bij hem langs voor de zogeheten ‘biechtstoelprocedure’.

Bart Dirks en Theo Koelé

Opnieuw werd het een krachtmeting tussen de coalitiepartners. De PvdA bleef voet bij stuk houden: dit jaar moet er een definitief einde komen aan de militaire missie in de Afghaanse provincie Uruzgan, zoals in 2007 afgesproken tussen kabinet en Kamer. CDA en ChristenUnie wilden meer tijd om nieuwe activiteiten in Afghanistan te overwegen. Zij zinspeelden op een extra zitting in de ministerraad, komende week in het krokusreces van de Kamer.

Voordat de ministerraad kon toekomen aan de inhoudelijke bespreking van het gevoelige onderwerp, was er volgens ingewijden eerst tijd nodig om ‘stoom af te blazen’. Enkele keren werd de ministerraad geschorst voor beraad in eigen kring.

Emoties

De afgelopen week waren de emoties meermalen hoog opgelopen. De meest betrokken bewindspersonen vochten hun conflict openlijk uit in de media en in het debat met de Tweede Kamer. Vicepremier en PvdA-leider Bos en CDA-minister Verhagen van Buitenlandse Zaken stonden lijnrecht tegenover elkaar.

Voor aanvang van het kabinetsberaad spraken enkele bewindslieden de wil uit om een compromis te sluiten. ‘Het is een zware klus. Maar we zijn er om problemen op te lossen, dus dat is de insteek’, aldus Bos.

Andere ministers benadrukten dat het conflict snel de wereld uit moest, omdat dringende problemen, zoals de economische crisis, een krachtdadige aanpak vereisen. CDA-minister Eurlings (Verkeer): ‘Mensen snappen nog weinig van dit soort discussies in Den Haag.’

Tijd gunnen

De Tweede Kamer heeft het kabinet de tijd gegund tot 1 maart om een besluit over Afghanistan te nemen. Maar gisteravond was volgens bronnen rondom het kabinet zelfs nog niet duidelijk of dat zo kort voor de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart wel lukt.

Premier Balkenende (ANP) Beeld
Premier Balkenende (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden