Krachtige overwinterprei

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: een Italiaanse maaltijd-groentesoep (hoofdgerecht voor 4 personen).

null Beeld null

Nee, ik mag niet klagen. Het was weer een winter zonder tanden en overal staan al krokusjes, maar toch: het moestuinseizoen kan me niet snel genoeg beginnen.

Ik heb namelijk grootse plannen. Ik wil mijn tuin, moestuin en boomgaard(je) openstellen voor belangstellenden en schoolklasjes. En in de zomer kookmiddagen geven, om te laten zien wat je met de oogst kunt doen. Eigen tuingroenten zijn verrukkelijk, al zien ze er nooit zo uit als het groen bij de supermarkt. Dat wordt nog schrikken voor alle kinderen die thuis moestuinpotjes hebben staan - overigens een sympathiek initiatief van Neerlands grootste supermarkt.

Ingrediënten

200 g rode linzen

2 blikken tomaten op sap

300 g winterwortel, in (halve) plakjes

2 tenen knoflook, gehakt

1 theel. suiker

1 eetl. gedroogde Italiaanse kruiden

2 groentebouillonblokjes

2 flinke preien, gewassen, in halve ringen

2 volle eetl. ajvar

lekkere olijfolie

Ik voorzie, over een maand of zo, wat conflicten. Want als die groenteplantjes gedijen, moet natuurlijk eerst de begoniaborder of balkonbak op de schop. En vervolgens gaan de kinderen computeren en zitten paps en mams met de rauwe rucola. Want zelf groenten kweken kost veel tijd, zweet en modder, en dáár heeft Albert Heijn de kinderen niet op voorbereid.

Nu ben ik zelf ook nog niet echt klaar voor de uitvoering van mijn plannen. Ik heb namelijk een nijpend tekort aan moestuinkrachten; alleen red ik het niet. En hoewel ik, dolblij, vriendin Tieneke zo gek heb gevonden om me te komen helpen, hoop ik op nog meer enthousiastelingen met zaaivingers, wiedlust of timmeraanleg. Een stevig antikippenhek tegen hongerige snaveltjes is namelijk geen overbodige luxe. En samen spitten is een stuk gezelliger.

De boerenkool was al in november door de kippen verorberd: knapperige prei is de laatste wintergroente in mijn moestuin. Komt goed uit, want dan kan hij in deze Italiaanse maaltijdsoep, die een dag later nog lekkerder is. Een restje avjar (paprikapuree), gewoon verkrijgbaar in de supermarkt, smaakt prima op een broodje kaas, in stoofvlees of door stamppot.

Bereidingswijze

Was de linzen in een zeef en laat uitlekken. Knijp de tomaten stuk met uw vingers. Doe tomaten met sap, 600 ml water, linzen, wortelplakjes, knoflook, suiker, Italiaanse kruiden en verkruimelde bouillonblokjes in een pan en breng zachtjes aan de kook. Sudder 20 minuten tot de linzen en wortel zacht beginnen te worden en roer de prei door de soep. Laat nog 10 minuten zachtjes koken tot de linzen en groenten zacht zijn. Roer de paprikapuree erdoor en voeg nog wat water toe als u de soep te dik vindt. Laat nog een paar minuten zachtjes pruttelen en maak de soep op smaak met zout, peper en een gulle scheut olijfolie. Eet met knapperig (volkoren)brood.

Reageren: volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden