Krachtdadige Poetin windt Rusland nu al om zijn vinger

Vladimir Poetin is nog niet geïnaugureerd als president, maar hij boekt nu al de ene politieke overwinning na de andere....

Toen Vladimir Poetin op zijn eerste buitenlandse bezoek in de Oekraïense hoofdstad Kiev oog in oog kwam te staan met een demonstrant die een bord omhoog hield met de slogan: 'Moordenaars van het Tsjetsjeense volk voor het gerecht', twijfelde de nieuwe Russische president geen moment.

Zonder iets te zeggen pakte hij het bord, haalde zijn pen uit zijn binnenzak, en schreef: 'Rusland en Tsjetsjenië samen tegen terrorisme en extremisme'.

'Bent u het daarmee eens?', vroeg hij de verbouwereerde demonstrant. De man wist niet anders te doen dan voor Poetin in de houding te springen.

Poetin mag nog niet eens zijn geïnaugureerd (dat gebeurt op 7 mei), maar hij spreidt binnen en buiten Rusland een zelfvertrouwen en autoriteit ten toon alsof hij al jaren president is. Meteen na zijn verkiezingsoverwinning is hij vol energie aan het werk gegaan om zijn grote doel te verwezenlijken: van Rusland weer een wereldmacht maken.

In eigen land is Poetin bezig orde op zaken te stellen in het chaotische Russische bestuursapparaat; daarbuiten probeert hij de banden met de voormalige Sovjet-republieken en het Westen aan te halen, maar zonder iets af te doen aan zijn overtuiging dat de oorlog in Tsjetsjenië gerechtvaardigd is.

Poetin boekt de ene politieke overwinning na de ander. Wat zijn voorganger Boris Jeltsin in een jaar niet voor elkaar kreeg, lukte hem woensdag in één keer.

De Federatieraad, het Russische hogerhuis, stemde in grote meerderheid voor het ontslag van procureur-generaal Joeri Skoeratov. Die was ooit begonnen met een onderzoek naar corruptie in het Kremlin, maar werd op non-actief gesteld toen er een video opdook waarin hij met twee prostituées de liefde bedreef.

Skoeratov, die meedeed aan de presidentsverkiezingen maar niet meer dan 0,43 procent van de stemmen haalde, gaf toe dat hij tegen deze nieuwe president geen schijn van kans had.

Het is een teken dat Poetin de regionale kopstukken, die uit hoofde van hun functie allemaal zitting hebben in de Federatieraad, nog steeds onder de duim heeft. 'U mag deze stemming opvatten als steun voor de president', zei Aman Toelejev, gouverneur van de mijnwerkersprovincie Kemerovo. 'Hij heeft het recht zijn eigen mensen op sleutelposten te zetten.'

Poetin heeft de Doema zover gekregen dat na de ratificatie van Start II voor vrijdag het kernstopverdrag op de agenda staat. Zo kan Rusland op wapenbeheersingsgebied de show stelen van de Verenigde Staten.

In oktober weigerde de Amerikaanse Senaat zijn fiat te geven aan het verdrag, dat het nemen van kernproeven verbiedt. Met de ratificaties op zak hoopt Poetin dat hij grotere concessies kan afdwingen van president Clinton bij hun eerste topontmoeting begin juni.

Rusland heeft niet genoeg geld om haar kernmacht op peil te houden - laat staan om te moderniseren. Daarom probeert Poetin de Amerikanen ervan te weerhouden een nationaal raketafweersysteem te installeren. In plaats daarvan wil hij afspraken maken het aantal kernkoppen verder terug te brengen.

De Russische media waren positief over Poetins allereerste bezoek aan het buitenland. Na de strapatsen van Jeltsin was het zakelijke optreden van de nieuwe president in Wit-Rusland, Groot-Brittannië en Oekraïne voor veel Russen een opluchting. 'Presidentiëel in vorm en inhoud', oordeelde TV6.

In Oekraïne, dat sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 een moeizame relatie met Moskou onderhoudt, wist hij de juiste toon te treffen. Niet te toegefelijk, niet te streng.

Poetin wilde - en kreeg - van zijn ambtsgenoot Leonid Koetsjma de verzekering dat er binnen een maand wat wordt gedaan aan de achterstalige betalingen voor Russisch gas. Moskou heeft honderden miljoenen dollars tegoed van Oekraïne.

Zijn wittebroodsweken heeft de nieuwe president hard nodig om de chaos uit te zoeken die Jeltsin en zijn hofhouding hebben achtergelaten. Het echte werk begint pas na zijn inauguratie, wanneer hij een nieuwe regering zal benoemen en eindelijk zijn plannen in een rede aan het parlement uiteen zal zetten.

'Ik denk dat dan alles aan de orde zal komen wat voor Rusland van belang is', beloofde Aleksandr Kotonkov, de presidentiële vertegenwoordiger in de senaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden