'Kracht mogelijke aardbeving Groningen minder hevig'

De maximale kracht van aardbevingen waar Groningen in de toekomst mee te maken kan krijgen, is 4,5 en niet 5 op de schaal van Richter. Het Financieele Dagblad meldt deze meevaller op basis van het vertrouwelijk TNO-rapport dat ze in handen heeft.

Demonstranten protesteren tegen de gaswinning in Groningen bij het Groningse provinciehuis. Beeld null
Demonstranten protesteren tegen de gaswinning in Groningen bij het Groningse provinciehuis.

Eerder werd het risico hoger ingeschat. De zwaarste aardbeving waarmee Groningen te maken zou kunnen krijgen werd gerekend op 5 op de schaal van Richter. Volgens wetenschappers van het kennisinstituut TNO is de eerdere studie gebaseerd op te strikte aannames.

De zwaarste aardbeving tot nu toe vond plaats in Huizinge in 2012 en was 3,6 op de schaal van Richter. Het kabinet beslist naar verwachting later deze week dat de gasproductie in Groningen verder wordt teruggeschroefd, aldus het FD.

Schade aan een woning in Bedum, Groningen. Beeld null
Schade aan een woning in Bedum, Groningen.

Nog steeds een catastrofe

De Groninger Bodem Beweging staat niet te juichen om de nieuwe resultaten. 'Een aardbeving van 4,5 op de schaal van Richter is nog steeds een enorme aardbeving. Een beving met deze kracht zal een catastrofe zijn. Er zullen huizen instorten. Een beving van 5 op de schaal van Richter is nog erger, maar er is geen sprake van dat een beving van 4,5 meevalt', aldus de woordvoerder van de belangenorganisatie voor Groningers die schade ondervinden van de gevolgen van de gaswinning.

Volgens de beweging zijn de cijfers vooral een meevaller voor het ministerie van Economische Zaken. 'De economische belangen zijn groot. De gaswinning gaat door. De huizen moeten bouwkundig worden versterkt. Dit zal bij een cijfer van 4,5 in plaats van 5 minder miljarden gaan kosten.'

Ook zet de beweging vraagtekens bij de objectiviteit van de nieuwe resultaten.

Minister Henk Kamp bezoekt een familie in Woltersum die schade ondervindt door de aardbevingen. Beeld null
Minister Henk Kamp bezoekt een familie in Woltersum die schade ondervindt door de aardbevingen.

Schadevergoeding

Aardbevingen veroorzaken schade aan honderdduizend huizen in Groningen. De NAM dient hen compensatie te betalen. Maar hoe bepaal je de omvang van de schade aan een huis? Jurre van den Berg stortte zich begin deze maand op deze vraag.

Zo snel mogelijk duidelijkheid

Kamerleden Agnes Mulder van het CDA en Liesbeth van Tongeren van Groenlinks willen dat het vertrouwelijke rapport van TNO direct naar de Tweede Kamer wordt verstuurd. Ze willen alle gegevens en de gebruikte onderzoeksmethode inzien.

Van Tongeren vraagt zich af of de nieuwe resultaten het standpunt van de toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen zal beïnvloeden. Eerder had hij aanbevolen dat de gaswinning moet worden teruggeschroefd. Mocht dit standpunt veranderen, dan moet er zo snel mogelijk duidelijkheid komen voor de Groningers, zegt Van Tongeren. Zij mogen niet weer onnodig in onzekerheid worden gehouden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden