Kracht Afghaanse leger en politie onduidelijk

Er is geen betrouwbare manier om vast te stellen of de strijdkrachten en de politie van Afghanistan klaar zijn om de controle over het land over te nemen van de buitenlandse troepen. Dat stelt de inspecteur-generaal van de Amerikaanse regering in een maandag (lokale tijd) gepubliceerd rapport.

ANP

Het rapport is de eerste objectieve blik op een systeem dat het leger de afgelopen vijf jaar gebruikte om de effectiviteit van de Afghaanse troepen te meten, zo berichtte de BBC dinsdag. Dat meetsysteem is nu afgeschaft.

Moeilijk te zeggen


'Ik kan de leiders van de VS moeilijk zeggen waar we precies zijn qua training, toerusting en capaciteiten van de Afghaanse troepen', aldus de speciale inspecteur-generaal voor de wederopbouw van Afghanistan, Arnold Fields.

Volgens het onderzoek wordt het aantal agenten en militairen overdreven. Bovendien zijn de Afghaanse ordediensten in de ene regio beter voorbereid op hun nieuwe taken dan in de andere regio, en zijn de verschillen binnen het land groot.

Drugsgebruik en corruptie


Slechts 23 procent van de Afghaanse militairen en 12 procent van het politiepersoneel kan zonder supervisie van een hogere werken, zo staat in het rapport.

Onderzoekers constateerden verder wijdverbreide afwezigheid, corruptie, drugsgebruik en analfabetisme onder de Afghaanse troepen. Zo kwam in maart 12 procent van de militairen en 17 procent van de politieagenten niet opdagen op het werk.

Teleurstelling over salaris


Verder verloor het elitekorps van de politie bijna driekwart van zijn mannen in minder dan een jaar tijd. Dit was onder meer te wijten aan 'teleurstelling over het salaris'. Een andere factor van belang waren aanvallen van opstandelingen. Zo viel een goed functionerend elitekorps in een noordelijke provincie uiteen nadat het gebied was overspoeld door opstandelingen.

Ook houdt corruptie vooruitgang tegen. Hogere functionarissen hebben zich schuldig gemaakt aan diefstal van geld en brandstof, zo staat in het rapport.

Het hoofd van de NAVO-trainingsmissie in Afghanistan, de Amerikaanse generaal William Cauldwell, sprak van een onjuist, gedateerd en beschadigend rapport. De Amerikaanse generaal en ISAF-commandant David Rodriguez noemde het algemene beeld dat werd geschetst, juist correct.

Afghaanse politieagenten in opleiding (ANP) Beeld ANP
Afghaanse politieagenten in opleiding (ANP)Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden