Krabbe krijgt Cultuurprijs op filmfestival in Utrecht

Tijdens de opening van het zestiende Nederlands Filmfestival in Utrecht kreeg acteur Jeroen Krabbé woensdagavond het eerste Gouden Kalf, de Cultuurprijs, bestemd voor iemand die zich op bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de Nederlandse filmcultuur....

Van onze verslaggever

UTRECHT

In zijn motivatie noemde het festivalbestuur bij monde van actrice Monique van de Ven, naast opvallend veel activiteiten op niet-filmisch gebied en een lange lijst van acteurs met wie Krabbé in buitenlandse films heeft samengespeeld, onder meer de aardigheid van de acteur. Krabbé gaat volgend jaar zijn eerste film, Twee koffers vol, regisseren.

De nieuwe voorzitter van het festival, Frans Afman, merkte in zijn openingstoespraak op dat het bezoek aan de Nederlandse speelfilm in de bioscoop teleurstellend is. De subsidiegevers zien zelden hun geld terug.

Afman, zelf een bekend filmfinancier, wees erop dat een commerciële basis essentieel is voor een filmindustrie. Geld is er in de Verenigde Staten, terwijl Amerikanen weer zitten te springen om ideeën en talent uit Europa. Afman ziet daarom toekomst in samenwerking tussen de Europese en Amerikaanse film.

De Prijs van de Stad Utrecht ging naar regisseur Mart Dominicus, die vierduizend gulden kreeg voor zijn documentaire De zilveren pijl. De film is een portret van de Oost-Duitse wielrenner Detlef Macha, vijf keer wereldkampioen achtervolging op de baan, die na de val van de Berlijnse Muur van gevierd kampioen een naamloze burger werd. Op 35-jarige leeftijd pleegde hij in 1994 zelfmoord.

De jury had ontroerd naar de 'hartverscheurende' documentaire gekeken. 'Hij maakte het verlangen wakker vaker te mogen meemaken dat cineasten zich verdiepen in aansprekende sportontwerpen, omdat televisiemakers de gewoonte hebben zich te beperken tot de actualiteit.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden