Kraanvogel teken van natuurherstel

Gaat het dan toch goed met de Nederlandse natuur? In elk geval wel met de kraanvogel, en volgens natuur- en vogelorganisaties is dat een belangrijk teken....

Kraanvogels kwamen vóór 1800 op grote schaal voor in de Nederlandse hoogveengebieden, maar ze verdwenen als broedvogel uit het landschap. Het nieuwe broedgeval bewijst het nut van een geduldige natuurontwikkeling, stelt Natuurmonumenten.

Het Fochtloërveen is de laatste jaren stelselmatig groter en natter gemaakt door de aankoop van landbouwgebieden en de verhoging van de waterstand. Die inspanning was niet speciaal op de terugkeer van de kraanvogel gericht, maar wordt daarmee nu spectaculair beloond.

Vorige maand meldde Staatsbosbeheer al de terugkomst van de zeearend en volgens het Wereldnatuurfonds is de Rijn schoon genoeg voor de terugkeer van de zalm en de steur. Het ministerie van Landbouw werkt aan de herintroductie van de otter in Nederland en volgens de Vogelbescherming gaat het met de meeste roofvogels een stuk beter dan tien jaar geleden.

'Dat alles bewijst nog niet dat het goed gaat met de Nederlandse natuur', waarschuwt R. Kreetz van Natuurmonumenten. 'Met de vlinders en de paddestoelen gaat het bijvoorbeeld nog een stuk slechter. Maar de broedende kraanvogel is het eerste tastbare bewijs dat het bouwen van een ecologische hoofdstructuur echt werkt.'

Ook de Vogelbescherming is enthousiast over het kraanvogeltje. 'Dat is niet het gevolg van een poging om één bepaalde soort te laten terugkeren, maar van een structurele maatregel tegen verdroging van de grond. Dat is de goede methode. Waarschijnlijk zullen er meer diersoorten van profiteren', denkt woordvoerder H. Peeters.

Dat klopt, meldt Natuurmonumenten. Het Fochtloërveen kent een populatie adders, ringslangen en gladde slangen, die, net als de kraanvogels, een sterke voorkeur hebben voor rustige natuur. Als gevolg van hun aanwezigheid vertoonde zich het afgelopen weekeinde ook de zeldzame slang;arend, wat grote opwinding veroorzaakte onder vogelaars.

De terugkeer van de grote, imposante kraanvogel werd overigens al enkele jaren verwacht, voegt Kreetz eraan toe. De populatie neemt vooral óók op Europese schaal toe, met name door de betere omstandigheden die in Scandinavië en Midden- en Oost-Europa zijn ontstaan. 'Vanuit Oost-Duitsland schuift de populatie al geruime tijd op naar het westen. Het was dus wachten op het eerste broedgeval.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden