Kraamzorg op rantsoen door onderbezetting

Door een nijpend tekort aan personeel zien bureaus voor kraamzorg zich gedwongen de hulp drastisch te rantsoeneren. Het aantal uren waarop moeder en kind volgens de Ziekenfondswet recht hebben (minimaal 24 uur), wordt vrijwel nergens meer gehaald....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Niemand blijft echter verstoken van zorg, omdat instellingen samenwerken en parttime personeel inschakelen. Maar vrijwel nergens wordt het minimum van 24 uur gehaald , bevestigt directeur F. Clevers van de Landelijke Vereniging voor Thuiszorg (LVT).

In Den Haag krijgt een gezin nog maar 12 uur kraamzorg, tenzij er een dwingende medische noodzaak is voor meer. Huishoudelijke hulp wordt allang niet meer geleverd. In Zuid-Holland ligt het gemiddelde aantal uren kraamzorg op 22 uur, terwijl de meeste gezinnen volgens de geldende criteria recht zouden hebben op 45 uur, aldus M. Geersen van Kraamzorg Nederland, een bureau waarbij een aantal instellingen in Zuid-Holland zijn aangesloten.

J. Zwart, secretaris van de verloskundigenorganisatie KNOV, signaleert dat de voorlichting aan jonge moeders in het gedrang komt door de vermindering van het aantal uren. Soms krijgt de kraamvrouw met verschillende verzorgsters te maken, en ook zijn er bureaus die ondeskundige hulpen inzetten. 'Wij horen deze verhalen uit alle delen van het land', aldus Zwart.

De oorzaak van de verschraling in de kraamzorg is niet in de eerste plaats gebrek aan geld, zoals vaak in de gezondheidszorg, maar een nijpend tekort aan personeel. 'Ik heb geen financiële schaarste, maar schaarste aan mensen', zegt J. Knipscheer, directeur van de Stichting Thuiszorg Rotterdam.

In Limburg gaan met onmiddellijke ingang 450 Belgische kinderverzorgsters aan de slag, voor wie in België geen werk is. Zij krijgen een vast dienstverband bij Groene Kruis Heuvelland in Maastricht.

Maar het personeelsgebrek staat niet op zichzelf. Het levert vooral problemen op door een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Een deel daarvan doet zich elke zomer voor, maar er zijn ook nieuwe oorzaken die nu tot problemen leiden.

Zo is er is sprake van een babyboom. Dat is in de zomermaanden niet ongebruikelijk, maar deze keer is de babygolf extra groot, als gevolg van de economische welvaart. Ook onder kraamverzorgsters is het aantal zwangerschappen thans groter dan normaal. En ook kraamverzorgsters gaan 's zomers met vakantie.

De kraamzorg heeft, net als de hele zorgsector, te kampen met een tekort aan personeel omdat het werken in deze bedrijfstak veelal niet aantrekkelijk wordt gevonden. Daar komt bij dat het aantal schoolverlaters afneemt. Een complicerende factor is bovendien de invoering, vorig jaar, van een nieuw opleidingsstelsel voor de gezondheidszorg. Daarbij werd de speciale kraamopleiding vervangen door een meer algemene opleiding voor verzorgsters in de bejaarden- en de gehandicaptenzorg en de kraamzorg. De kraamzorg komt pas in het laatste jaar van de driejarige cursus aan bod.

De problemen zijn eind vorig jaar al gemeld aan minister Borst van Volksgezondheid. Zij heeft de inspectie opdracht gegeven onderzoek te doen. Een zwartboek over de problemen in de thuiszorg is op haar verzoek niet gepubliceerd. Deze week hebben de werkgevers in de thuiszorg en Zorgverzekeraars Nederland met ambtenaren van het ministerie van VWS opnieuw gesproken over een mogelijke oplossing van de problemen.

Maar soelaas is pas op de langere termijn te verwachten, omdat het opzetten vaneen aparte spoedopleiding voor kraamverzorgsters tijd vergt, net als het werven van personeel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden