Kraamzorg onder landelijk toezicht

Bureaus voor kraamzorg moeten binnenkort aan landelijke kwaliteitseisen voldoen. Ook mogen zij hun diensten niet meer aanbieden onder een - nog vast te stellen - minimumtarief....

Van onze verslaggeefster

Ellen de Visser

AMSTERDAM

Het platform kraamzorg werd onlangs opgericht om de problemen in de branche het hoofd te bieden. Bureaus voor kraamzorg hebben een groot tekort aan deskundig personeel en ondervinden steeds vaker concurrentie van malafide bureaus. Verloskundigen klagen over problemen tijdens en na de bevalling doordat zij te maken krijgen met kraamverzorgers die onvoldoende of geen opleiding blijken te hebben of uren te laat komen opdagen. De maatregelen moeten aan dergelijke praktijken een einde maken.

Sinds de wet BIG (Beroepsuitoefening Individuele Gezondheidszorg), die twee jaar geleden werd ingevoerd, is de kraamverzorging geen beschermd beroep meer. Veel particuliere bureaus zijn ingesprongen op de toenemende vraag naar kraamhulp. De overheid heeft vorig jaar 25 bureaus een vergunning gegeven om de reguliere thuiszorginstellingen te beconcurreren. Hoeveel kleine, niet erkende bureaus er zijn, is onbekend. Een directeur van een thuiszorginstelling spreekt van 'enkele honderden'.

'Soms gaat het om huisvrouwen die vanuit de huiskamer een bureautje beginnen en met hulp van een paar kraamverzorgsters vier of vijf kraampjes per maand draaien', zegt hij. 'Die bureaus komen onmiddellijk in de problemen als er een te groot beroep op ze wordt gedaan. Door de schaarste aan personeel zal het voorkomen dat er dan een kennis zonder ervaring moet worden ingeschakeld.'

L. Welling, penningmeester van de verloskundigenorganisatie KNOV, zegt dat verloskundigen geconfronteerd worden met kraamhulpen die bijvoorbeeld niet weten hoe ze een baby moeten aanleggen voor borstvoeding.

Het komt volgens Welling ook voor dat een opgeroepen kraamverzorger zich pas na twee uur meldt. 'Sommige bureaus hebben klanten in een uitgestrekt gebied', verklaart ze. 'In zo'n geval mis je als verloskundige toch een hand bij de bevalling. Dan wordt soms besloten om eerder naar het ziekenhuis te gaan om risico's te voorkomen.'

Niet erkende kraambureaus kunnen alleen door particulier verzekerden worden ingeschakeld. Ziekenfondsverzekerden krijgen via hun zorgverzekeraar 'zorg in natura': de verzekeraar heeft een contract met een erkende instelling, die een kraamhulp levert. Veel particulier verzekerden daarentegen kunnen van hun verzekeraar een bedrag krijgen waarmee zij zelf de markt op gaan. Veel niet erkende kraambureaus werken onder de prijs die reguliere thuiszorginstellingen en erkende particuliere bureaus vragen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden