Kraamkamer van nationale teams staat op instorten

Volleybal..

amsterdam Zelden zullen kampioensfeesten zo’n macaber karakter hebben gehad als bij de apotheose van de volleybalcompetitie. AMVJ is bijna bezweken onder de schulden, Martinus raakt ondanks het prolongeren van de titel zijn hoofdsponsor, trainer Avital Selinger en enkele topspeelsters kwijt. Bij de mannen van Nesselande werd de zevende landstitel zelfs op het sterfbed bezorgd. De club zal vermoedelijk vandaag nog het faillissement aanvragen.

Daarmee zou dit seizoen na het eerder opgedoekte Omniworld al de tweede club uit de A-League verdwijnen, Maar ook de onttroonde kampioen Dynamo gaat na het afscheid van zijn trouwe donor Piet Zoomers terug naar af, terwijl het vrouwenteam van Longa ternauwernood een doorstart wist te maken.

De in april aangetreden Nevobo-directeur Marcel Sturkenboom kondigde crisisberaad aan met de clubs in nood. Namens de stichting topvolleybal van Nesselande verklaarde voorzitter Arend van der Knaap dat elke reddingspoging van de bond voor zijn ploeg te laat komt. De dorpsclub uit Zevenhuizen heeft blijkbaar een te geringe uitstraling in het Rotterdamse topcentrum naast de Kuip.

Het is verleidelijk om de malaise in het clubvolleybal te koppelen aan de economische crisis. Maar de beleidsmakers zullen ook een antwoord moeten vinden op de vraag die iedereen bij het kampioensfeest van Nesselande op de lippen lag. Waarom kunnen zelfs twee marketingbureaus geen sponsor vinden voor de beste ploeg van Nederland?

Het is frappant dat Nesselande, Dynamo en Martinus flink moesten bloeden voor hun deelname aan de Champions League. De minimaal zes optredens bij de Europese elite kostten gemiddeld 120.000 tot 150.000 euro. Door de als te streng ervaren voorwaarden van de wereldvolleybalbond FIVB – van live tv-registratie tot het nauwkeurig afplakken van verboden reclame-uitingen – valt voor de clubs nauwelijks iets te verdienen.

Nesselande draagt een Europese schuld van een ton met zich mee, Martinus peinst er na het vertrek van hoofdsponsor Dela niet over zich nog eens in te schrijven voor de Champions League. Met als gevolg dat de club niet aantrekkelijk meer is voor internationals als Wensink en Huurman. Zij zijn het niveau van de nationale competitie allang ontstegen.

De A-League is geen A-merk en dus nauwelijks interessant voor potentiële sponsors. Juist die kwijnende competitie vormt de grootste bedreiging voor de toekomst, constateerde ook bondscoach Peter Blangé.

Tot aan de Spelen van Londen kan hij een aardige mannenploeg opbouwen, die wellicht deze zomer in de World League kan stunten tegen toplanden als Amerika en Italië. De aanwas daarna stagneert nu al. Volgens Nesselande-coach Ron Zwerver vertrekken volleyballers – als in het voetbal – op te jonge leeftijd naar het buitenland. Ze worden ook gedwongen als de nationale competitie instort.

Zwerver voegde er uitdagend aan toe dat je als trainer ook geen droog brood kunt verdienen in het volleybal. Noem drie coaches met een fulltimebaan, luidde de quizvraag, waarmee Zwerver een ander dilemma verwoordde. De belangrijkste speelsters van het Nederlandse team konden de Nevobo immers eenvoudig onder druk zetten bij de aanstelling van de nieuwe bondscoach.

Hoewel Joop Alberda, toen nog in zijn rol als technisch directeur van de Nevobo, Selinger vanwege een gebrekkige communicatie en een matige coaching mede verantwoordelijk stelde voor het mislopen van de Spelen van Peking, kwam de bond toch weer bij hem uit. Zeker in Nederland is geen alternatief te vinden voor de kleine magiër.

En zo werd vorige week in Hilversum een fles champagne ontkurkt om het driejarig contract met de oude én nieuwe bondscoach te vieren. Hoofdsponsor Dela verbond zijn lot aan Selinger door in zijn spoor Martinus te verlaten en nog slechts de ‘Road to Londen’ van het vrouwenteam te financieren. Ook een nog op te zetten academie krijgt de naam van de uitvaartondernemer.

Staart de volleybalbond zich niet blind op de olympische missie? In navolging van de hockeybond, waar Rabo als uithangbord van de hoofdklasse fungeert, had de Nevobo er ook voor kunnen kiezen om zijn geldschieter gedeeltelijk aan de A-League te koppelen. Het bedrijf dat juist midden in het leven zegt te staan, had zo kunnen bijdragen aan een vitale kraamkamer van de nationale teams.

Robèrt Misset

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden