KPN ziet overname TNT als 'droomscenario'

KPN wil het Australische transportconcern TNT kopen en samenvoegen met dochter PTT Post. Het Nederlandse postbedrijf heeft 2,7 miljard gulden over voor de aandelen van TNT die zijn genoteerd op de beurzen van Sydney, Londen en Auckland....

Van onze verslaggevers

AMSTERDAM

'Zo'n kans kom je niet vaak tegen', stelde KPN-bestuurder Ad Scheepbouwer woensdag bij de aankondiging van de overname. 'Dit is het droomscenario voor PTT Post.' Volgens de beoogde topman van de nieuwe combinatie zal TNT al in 1997 een bijdrage leveren aan de winst van het concern. Vanaf 1999 verwacht KPN synergie-voordelen te behalen ter waarde van minimaal 125 miljoen gulden per jaar.

Samenvoeging van de activiteiten van TNT en PTT Post zal in Nederland mogelijk 500 banen kosten. 'Maar dat halen we wel weer in door de groei die we verwachten', stelde Scheepbouwer luchtig.

Door de overname schaart KPN zich onder de vier grootste logistieke dienstverleners ter wereld. Met een gezamenlijke omzet van ruim 13 miljard gulden zal PTT Post/TNT zich kunnen meten met Federal Express, UPS en DHL, al zijn de eersten meer dan twee keer zo groot. De drie concurrenten van de nieuwe KPN-dochter hebben hun thuisbasis in de Verenigde Staten. 'Dit wordt echter het toonaangevende bedrijf in Europese distributie en logistieke dienstverlening', aldus Scheepbouwer.

PTT Post en TNT halen 77 procent van de huidige omzet in Europa, 17 procent in Australië en Azië en 6 procent in Noord- en Zuid-Amerika. Nu komt 5 van de 6 miljard omzet van PTT post nog uit Nederland. Na de overname zal de balans echter licht doorslaan naar de rest van de wereld, waar circa 7 miljard zal worden omgezet.

Binnen het KPN concern zal PTT Post, dat zijn omzet door de overname verdubbelt van 6 miljard naar bijna 12 miljard gulden, vrijwel even groot worden als het in de afgelopen jaren sterk gegroeide PTT Telecom. Het aandeel van PTT Post in de omzet van KPN groeit door de overname van TNT van 31 naar 48 procent. Volgens beleggingsanalisten is dat echter niet alleen maar positief uit te leggen. 'Ze worden nu veel gevoeliger voor wereldwijde cyclische ontwikkelingen. Als het economisch niet zo goed gaat, is dit een van de eerste dingen waarop mensen bezuinigen', aldus Eric de Graaf van ING Barings.

'Aan de andere kant worden ze nu wel minder afhankelijk van de telecomontwikkelingen. In feite geven ze aan dat het in deze branche de komende tijd beter zal gaan dan in de telecom. Dat is toch een ommezwaai. De branche groeit inderdaad snel, maar de marges zijn laag. Maar ik kan het me wel voorstellen omdat het moeilijk is om in de telecom nog iets te kopen waar geld mee te verdienen is. Of het is al weg, óf het is wel erg duur.'

PTT Post en TNT werken al sinds 1992 nauw samen in het internationale distributiebedrijf GD Express Worldwide. TNT heeft hiervan 50 procent van de aandelen, PTT post 27 procent en het Zweedse Posten AB 23 procent. GD opereert onder de naam TNT Express Worldwide in meer dan 200 landen. KPN heeft voor het bod de steun van het management van TNT. 'Het biedt een uitstekende gelegenheid om een sterke wereldwijd opererende transportgroep te creëren. KPN is een logische partner. Het voorgestelde bod levert voor beide partijen voordeel op', stelde algemeen directeur David Mortimer in een verklaring.

Binnen twee weken moet duidelijk zijn of de acquisitie van TNT slaagt. Als KPN dan 90 procent van de aandelen in bezit heeft, kan onder de Australische wet een procedure worden gestart om de resterende aandeelhouders uit te kopen. KPN biedt 2,45 Australische dollar (3,30 gulden) per aandeel, waarmee het totale bod 48 procent boven de beurswr de hoogte van het bod van KPN. 'Als ik de cijfertjes zie, heb ik twijfels. TNT is maar marginaal winstgevend en dan vind ik wat ze nu betalen wel erg veel', aldus Ad van de Laar van effectenbank Labouchere.

In het op 30 juni afgesloten boekjaar behaalde TNT op een omzet van omgerekend 5,7 miljard gulden een bedrijfsresultaat van 192 miljoen gulden. Het resultaat werd sterk gedrukt door verliezen in Noord-Amerika (14 miljoen) en Australië en Zuid-Oost-Azië (30 miljoen gulden). In Europa verdiende TNT 232 miljoen gulden.

KPN-bestuurder Cees Griffioen wilde woensdag nog niets vertellen over de financiering van de overname. 'Kredieten gebruiken we meestal voor de core business. Acquisities betalen we het liefst uit de kas. Maar voor een groot bedrijf als het onze, is een goede kaspositie onontbeerlijk. Technisch gezien hebben we 400 tot 500 mijoen nodig om te kunnen werken. Dinsdagavond hadden we ongeveer 2,4 miljard gulden in kas.'

Scheepbouwer noemde de financiering echter 'een eenvoudig rekensommetje. We moeten 2,7 miljard betalen. Als we 500 miljoen in kas willen houden, moeten we 800 miljoen lenen.' Bij Goldman Sachs, de bank die de overname vanaf het eerste stadium heeft begeleid, kan KPN 2,2 miljard gulden lenen.

Volgens bestuurder Griffioen vormt de overname van TNT geen belemmering voor andere aankopen van KPN. Analist De Graaf van ING Barings zet hier echter zijn vraagtekens bij: 'Mijn conclusie is dat ze nu voorlopig uitgekocht zijn. Geld voor een volgende grote aankoop zal waarschijnlijk uit een emissie moeten komen. Het zal nog wel een tijdje duren voordat de groeimogelijkheden van KPN weer duidelijk worden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden