KPN, Opta en 'gekke Henkie'

Voor 'echte' ondernemers heeft KPN-topman Ad Scheepbouwer wel respect. Bedrijven die investeren en het geld met hard werken weer proberen terug te verdienen....

Maar te moeten concurreren met bedrijven als Tele2 en Scarlet, die consumenten vaste telefonie bieden, is voor Scheepbouwer een kwelling. In kleine kring duidt hij ze aan als 'parasieten'.

Tele2 en Scarlet hebben immers, op wat computers na, geen cent geïnvesteerd in netwerken. Ze kopen ruimte op de lijnen die eigendom zijn van KPN, en door KPN worden onderhouden. De ex-monopolist moet dit dulden sinds de liberalisering. Toezichthouder Opta bekijkt of KPN zijn rivalen wel eerlijk behandelt.

Dit blijkt desastreus voor de bloeddruk van KPN-bazen zoals Dik, Smits en nu Scheepbouwer. 'Een concurrent zou wel gek zijn om te investeren als hij beneden kostprijs bij de grootste concurrent kan inkopen', zo fulmineerde Scheepbouwer onlangs in NRC Handelsblad tegen een tariefbesluit van Opta. 'Voor investeren in netwerken, breedband en de kenniseconomie, kortom voor investeren in de BV Nederland hebben we KPN, de nationale 'gekke Henkie'.'

Opta wekte woensdag opnieuw KPN's toorn door te bepalen dat KPN klanten voorlopig geen nieuwe acties – zoals onbeperkt bellen voor een vast bedrag – mag bieden. 'Dolgedraaide bureaucraten', hoorde Het Financieele Dagblad Scheepbouwer Opta vervolgens betitelen.

Die reactie verraadt frustratie. Scheepbouwers vingers jeuken immers. Sinds hij KPN financieel in rustiger vaarwater wist te krijgen, is het zijn taak het telecombedrijf te laten groeien. Daartoe moet KPN nieuwe diensten introduceren. Het besluit waarmee Opta dit verhindert, is volgens de getergde topman 'zowel inhoudelijk als procedureel shit'.

Het besluit is echter verre van 'shit'. Want binnenkort besluit de treuzelende Tweede Kamer eindelijk over een nieuwe Telecomwet, waarvan nog lang niet duidelijk is hoe die er uit gaat zien. Tot die tijd wil Opta geen ingrijpende nieuwigheden.

Bovendien is nog niet duidelijk wat de gevolgen van KPN's voordeelacties zouden zijn. Enkele concurrenten hebben Opta al laten weten dat zij hierdoor uit de markt gedrukt zouden worden.

Voor de buitenstaander – en zelfs voor Opta – zijn de beweringen van KPN en zijn vijanden moeilijk te controleren. Feit is echter dat KPN allerminst zielig is; het bedrijf is nog oppermachtig op het netwerk dat het cadeau kreeg van de belastingbetaler.

Scheepbouwers gebrul naar de politiek hoort gewoon bij het spel – alle middelen zijn geoorloofd. Hij is een 'echte' ondernemer. En geen 'gekke Henkie'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.