KPN kreeg 30 miljoen boete wegens misbruik positie

Telecomconcern KPN heeft een boete gekregen van 30 miljoen euro van de Autoriteit Consument en Markt. Volgens de ACM (een fusieproduct van de NMa, telecomtoezichthouder Opta en de Consumenten Autoriteit) heeft KPN in 2010 misbruik gemaakt van zijn positie en wist het zo bijna het grootste telecomcontract in Nederland, dat voor de complete overheid, in de wacht te slepen.

AMSTERDAM - Volgens de woordvoerder van de ACM is de opgelegde boete een van de hoogste die de ACM en diens voorganger Opta ooit heeft opgelegd. En het is de zoveelste voor KPN. Sinds 2005 heeft het bedrijf negen boetes gekregen van in totaal 64 miljoen euro.


De overheid schreef in 2010 een biedingsprocedure uit voor alle vaste telefonie, onder de naam OT2010. Het ging om ministeries en bijbehorende diensten, provincies, gemeenten, waterschappen en nog veel meer. De waarde van het contract bedroeg 60 tot 120 miljoen euro, afhankelijk van de duur ervan. Het zou minstens drieënhalf jaar lopen, maar er was een optie op nog eens drieënhalf jaar. Drie telecombedrijven waren in de markt: KPN, Tele2 en een combinatie met onder meer British Telecom.


KPN biedt niet alleen telecomdiensten aan, maar is ook de exploitant van het hele vaste netwerk. Als het netwerkbedrijf van KPN besluiten neemt, moet ze die onmiddellijk doorgeven aan alle telecombedrijven die van dat netwerk gebruikmaken.


69 uur voor de sluitingstermijn van OT2010 maakte KPN Wholesale aan KPN Retail bekend dat er op een aantal blokken kortingen zouden worden verstrekt. De twee andere mededingers naar het contract kregen diezelfde informatie, maar slechts één uur voor sluiting van de veiling. Zij konden de korting dus niet meer in hun bod aan de overheid verwerken.


Ondanks deze manipulatie kreeg KPN het contract niet. Toen de concurrenten klaagden over de gang van zaken, schoof de overheid het bod van KPN terzijde en trok KPN het onder druk van de ACM in. Het contract ging naar Tele2.


Dat is ook de reden dat KPN zich verzet tegen de boete: het bedrijf vindt zich al enorm gestraft door het mislopen van het vette contract. Maar ACM is onverbiddelijk: 'KPN trok zijn bieding in nadat het was betrapt. Als je dan geen boete geeft, proberen ze het de volgende keer weer.' De boete werd al in 2011 opgelegd, maar KPN verzette zich tegen publicatie ervan. Pas onlangs kreeg de ACM van de rechter toestemming de boete te publiceren.


KPN is nog met een aantal procedures bezig. In één rechtszaak heeft het College voor Beroep van het Bedrijfsleven al uitgemaakt dat KPN destijds ten onrechte werd gedwongen zich uit de bieding om het contract terug te trekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden