KPN 'helpt' pas nu het te laat is

Nu KPNQwest failliet is, trekt Ad Scheepbouwer geld uit om het glasvezelnetwerk in de lucht te houden. Het faillissement komt volgens de KPN-topman volledig op het conto van zijn evenknie bij het Amerikaanse Qwest, Joe Nacchio....

KPNQwest slaat alle records. Nog nooit ging een Nederlands bedrijf zó snel ten onder. Begin dit jaar was de glasvezelkabelaar nog de beoogde overwinnaar van de kwakkelende branche en kon topman Jack McMaster nog zonder moeite een lening van 525 miljoen euro bij de banken loskrijgen. Nu doen de curators de failliete boedel in de uitverkoop.

Ook de korte duur van het leven van KPNQwest is een vermelding waard. Amper drie jaar geleden zag het glasvezelbedrijf het licht. KPN begon samen met zijn Amerikaanse partner Qwest de joint venture waarin de beide bedrijven delen van hun glasvezelkabels samenbrachten. Na de beursgang bereikte 'het kroonjuweel' grote hoogten. Begin 2000 had de kabelaar, die overigens nooit één cent winst heeft gemaakt, een beurswaarde van 40 miljard euro.

KPNQwest werd ook het jongste bedrijf dat ooit werd toegelaten tot de eredivisie van de Amsterdamse beurs, de AEX-index. En als het volgende week uit de index wordt verwijderd, dan is het één van de grootste mislukkingen uit de hoofdindex, afgezien van UPC en Versatel.

Wat er precies is misgegaan weet bijna niemand. Analisten vrezen dat er in de eerste maanden van dit jaar 'iets vreselijks moet zijn misgegaan' met de boekhouding. Feit is dat zelfs accountant Andersen zijn handtekening niet durfde te zetten onder de jaarcijfers van het bedrijf.

Feit is ook dat de financiële nood kort daarop ineens zeer acuut was. Eind april kwam het bedrijf met een winstwaarschuwing. Begin mei volgde het bericht dat het voortbestaan direct gevaar liep. Het aandeel tuimelde daarop in een dag met 59 procent naar 41 cent. Voilà, weer een record.

De grootaandeelhouders KPN en Qwest namen de afgelopen maanden in een rap tempo afstand van hun kabeldochter. KPN verklaarde KPNQwest 'niet-strategisch' en verkocht een pluk aandelen aan de Amerikanen, waardoor Qwest het voor het zeggen kreeg. Toen de situatie levensbedreigend werd, gaven zowel Qwest als KPN geen gehoor meer. Vader en moeder lieten hun dochter verrekken.

KPN-topman Ad Scheepbouwer wil van die lezing niets weten. Ondanks dat hij de afgelopen maanden keer op keer verzekerde dat er 'geen cent meer in ging', had Scheepbouwer KPNQwest eigenlijk nog wel willen redden. 'Volgens mij hadden we allebei een poging moeten wagen', zegt hij in een interview met PlanetMultimedia, vrijdag op de website van KPN-dochter Planet.

Het faillissement van KPNQwest is volgens Scheepbouwer dan ook volledig de schuld van Joe Nacchio, de baas van Qwest. Want Nacchio zag geen brood in Scheepbouwers plannen.

Ook nam Qwest de beslissing dat de raad van commissarissen zich maar beter uit de voeten kon maken. De twee Qwest-commissarissen, Drake Tempest en Scott Bierman, zouden tot die opmerkelijke stap zijn gekomen, uit 'vrees voor aansprakelijkheid', aldus Scheepbouwer. De twee onafhankelijke commissarissen volgden. Scheepbouwer: 'En toen dacht die ene zielige KPN-commissaris (KPN-bestuurder Marten Pieters, red.) ''dan ga ik ook niet blijven''.'

De KPN-topman stond erbij en keek ernaar, maar wast zijn handen nu in onschuld. Nacchio was immers de grootaandeelhouder.

Nu KPNQwest is uitgeteld, blijkt KPN zelfs bereid de helpende hand te bieden. 'We stellen geld beschikbaar om de cruciale onderdelen van het netwerk in de lucht houden', zegt een woordvoerster.

Onlogisch is dit niet. Binnen de Benelux maakt KPNQwest namelijk gebruik van de diensten en het netwerk van KPN. Het is KPN die klanten als KLM en Euronext heeft gegarandeerd dat het netwerk zal blijven functioneren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden