KPN heeft weinig last van kredietcrisis

Waar andere beursgenoteerde ondernemingen de afgelopen dagen voornamelijk dieprode cijfers schreven, komt KPN met winstcijfers over 2008 die nagenoeg even hoog zijn als een jaar eerder.

Het telecomconcern boekte een winst van 1,3 miljard euro, tegen 2,7 miljard een jaar eerder. In dat cijfer zat echter een eenmalige belastingbate van 1,2 miljard. Als die meevaller buiten beschouwing blijft, is de winst van het concern nagenoeg gelijk.

Geen donkere wolken
Ad Scheepbouwer ziet als een van de weinige topmannen geen donkere wolken boven zijn onderneming: 'Er zijn geen belangrijke indicatoren die op problemen duiden', zei hij tijdens een toelichting op de cijfers. Scheepbouwer verklaart het uitblijven van zwaar weer doordat het concern snel heeft ingegrepen om de kosten te beperken. 'We hebben ons lesje uit 2001 geleerd (toen KPN bijna ten onder ging, red.). Daarom zijn we al in september begonnen met het nemen van maatregelen.' KPN zegt in een vroeg stadium te zijn begonnen met het beperken van kosten. Zo worden minder externe krachten ingehuurd en worden contracten met leveranciers heronderhandeld. Het telecomconcern wist het afgelopen jaar de betaaltermijn voor de helft van zijn klanten terug te brengen tot 90 dagen.

Dat KPN weinig last heeft van de economsiche turbulentie komt onder meer doordat klanten e-mail, internet en telefonie beschouwen als eerste levensbehoeften. Daar wordt dus niet snel op beknibbeld, suggereerde Scheepbouwer dinsdag. Al sluit hij niet uit dat consumenten zullen overstappen naar soberder bel- en internetpakkettten als de recessie aanhoudt. 'Maar daar is nu nog geen teken van', aldus Scheepbouwer. KPN heeft ook gemerkt dat Nederlanders minder snel verhuizen. Dat betekent dat het telecomconcern minder vaak een monteur hoeft te sturen om een nieuwe telefoon of internetverbinding tot stand te brengen, wat kosten bespaart. ' En er zijn minder overstaps naar andere providers', aldus financieel topman Marcel Smits.

Pensioenfonds
Problemen zijn er wel bij het pensioenfonds, waar de dekkingsgraad daalde tot 94 procent. KPN verwacht dit jaar 120 miljoen euro te moeten bijstorten om de dekkingsgraad weer op peil te krijgen. Smits zegt dat het conern de schommelingen in de dekkingsgraad wil beperken. Ook bij iBasis, een Amerikaans onderdeel dat onder meer internationaal spraaktelefonie over internet verzorgt, vallen de resultaten tegen, waardoor KPN zich onlangs gedwingen zag 67 miljoen euro af te schrijven op dit onderdeel. Ten slotte blijft de verkoop van onroerend goed achter. 'Maar we verkopen liever later tegen een goede prijs dan tegen een lage prijs. Het is eerste klas vastgoed', zei Scheepbouwer.

KPN is optimistisch voor komend jaar en handhaaft de verwachtingen voor 2010.

Ad Scheepbouwer tijdens de bekendmaking van de jaarcijfers van KPN dinsdag (ANP) Beeld
Ad Scheepbouwer tijdens de bekendmaking van de jaarcijfers van KPN dinsdag (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden