KPN geeft concurrenten de schuld van overbelast net

Concurrenten klagen al maanden over het overbelaste netwerk van KPN Telecom. Volgens KPN zijn de problemen eind dit jaar voorbij en waren ze de schuld van de concurrentie zelf en toezichthouder Opta....

WILCO DEKKER

Van onze verslaggever

Wilco Dekker

HILVERSUM

Met de timing van KPN's persbijeenkomst over de schaarsteproblemen was gisteren weinig mis. Vandaag doet de rechter uitspraak in een kort geding dat concurrent Enertel aangespannen heeft. Dit bedrijf beticht KPN ervan beloofde extra capaciteit niet geleverd te hebben. En volgende maand oordeelt telecomtoezichthouder Opta over de reeks klachten van andere belbedrijven dat KPN te weinig lijnen levert, waardoor verbindingen niet tot stand komen en grote nieuwe klanten geweigerd moeten worden.

De voormalige monopolist begon gisteren een tegenoffensief: niet KPN, maar de klagende concurrenten zelf en telecom-toezichthouder Opta zouden verantwoordelijk zijn voor de files op het net. Volgens KPN-directeur Operator Vaste Net A. Boogaard is de markt de afgelopen anderhalf jaar veel harder gegroeid dan KPN kon voorzien. Dat komt door het grote aantal nieuwe belbedrijven (inmiddels meer dan vijftig) en door de enorme groei van mobiele telefonie en Internet. Die ontwikkelingen waren al een tijd bekend, maar dat het zó hard zou gaan kon niemand weten, stelde Boogaard gisteren.

Bovendien deed KPN het rustig aan omdat de concurrentie, met name Telfort en Enertel, zelf een landelijk netwerk zou aanleggen. Dat ze daar tot de dag van vandaag weinig haast mee maken, ligt volgens KPN aan toezichthouder Opta. Die wil dat KPN andere belbedrijven minder in rekening brengt voor het gebruik van zijn netwerk. Bedrijven als Telfort en Enertel blijven daardoor liever gebruik maken van KPN's net, in plaats van dure eigen kabels in de grond te leggen. Vooruitlopend op zijn oordeel volgende maand over de schaarsteproblemen noemde Opta dat gisteren alvast een 'vals verwijt'. De tarieven die KPN mag rekenen aan de concurrenten worden overal in Europa gehanteerd, aldus de toezichthouder.

De klagende concurrenten kregen gisteren nog meer vegen uit de pan van KPN. Ze bestelden te veel of juist te weinig capaciteit, waardoor KPN ook niet meer wist hoeveel ze bij moesten bouwen. Bovendien vestigden ze zich bijna allemaal in Amsterdam, terwijl ze op negentien andere, minder drukke plekken, toegang kunnen krijgen tot het KPN-netwerk.

KPN investeert nu voor het tweede achtereenvolgende jaar 700 miljoen gulden extra in het 'explosiebestendig' maken van zijn vaste net. Daarmee wordt dit jaar in totaal drie miljard gulden gestoken in nieuwe technieken, tijdelijke straalverbindingen en extra apparatuur. KPN denkt dat de schaarsteproblemen daarmee eind van dit jaar voorbij zijn.

De aanvaringen tussen KPN, de concurrenten en toezichthouder Opta gaan echter gewoon door. Als iedereen weer voldoende capaciteit heeft, moet nog steeds bepaald worden hoeveel geld KPN aan de concurrenten mag vragen voor het gebruik van zijn netwerk. De Opta heeft die tarieven al vastgesteld, maar KPN is daartegen in beroep gegaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden