KPN'ers voelen zich bedonderd

Nu KPN uit de financiële nood is, begint het personeel te twijfelen aan het loonoffer en het sociaal plan waarover vorige week een principe-akkoord werd bereikt....

Van onze verslaggevers Kees Kraaijeveld Gert Jan van Teeffelen

Dit laatste heeft Scheepbouwer woensdag in Londen gezegd tegen analisten. De nieuwe reductie staat ook vermeld in het prospectus, dat donderdag verscheen.

Door het schrappen van 1300 extra banen komt het totale banenverlies bij KPN op 6100. Dit is in strijd met toezeggingen die zijn gedaan aan de vakbonden. Die bedongen dat KPN hooguit 5280 banen zou wegstrepen, ofwel niet meer 10 procent boven het beoogde aantal van 4800. 'Een kwalijke zaak', aldus bestuurder P. Wiechmann van AbvaKabo. 'De noodzaak is niet meer aanwezig', zegt zijn collega R. Harmsen van telecomvakbond BTPP.

Deze ontwikkelingen maken het voor de bonden moeilijker om het sociaal plan te verkopen aan de achterban. 'De KPN'ers kunnen dit allemaal niet meer volgen', zegt Harmsen. 'Ook de gigantische aantallen opties zijn moeilijk te verteren. Maar wat Scheepbouwer doet, is ook tien maal zoveel waard dan wat de oude raad van bestuur heeft laten zien.'

Scheepbouwer blijkt een riante optieregeling te hebben bedongen voor zijn diensten. Bij zijn aantreden was al aangekondigd dat hij een 'aggressieve, prestatie-afhankelijke beloning' zou krijgen. Uit het prospectus (152 pagina's) blijkt dat Scheepbouwer 1,57 miljoen opties op aandelen KPN heeft ontvangen.

De uitoefenkoers bedraagt 3,99 euro, zodat de topman tegen de slotkoers van gisteren op papier al een winst heeft geboekt van 2,35 miljoen euro, ofwel 5,18 miljoen gulden - in vijf weken tijd. Bij de toekenning is echter bedongen dat Scheepbouwer zijn opties pas na drie jaar mag verzilveren. De overige bestuursleden moeten twee jaar langer wachten.

Zowel bonden als personeel waren zeer verrast door het reddingsplan, dat woensdag werd aangekondigd. Achteraf blijkt dat de bedrijfstop bezig was met de emissie van 5 miljard euro, terwijl onderzoeker H. Wijers namens de bonden de financiële positie van KPN doorlichtte en terwijl het sociaal plan werd afgesloten. Bij de onderhandelingen kreeg het personeel steeds te horen dat KPN geen geld meer had.

'Veel KPN'ers denken nu: ''Ze bedonderen ons'', zegt Harmsen. Zijn collega Wiechmann van AbvaKabo had al eerder het gevoel dat het personeel 'uiterst kritisch staat ten opzichte van het sociaal plan'. Hij benadrukt dat het akkoord nog niet definitief is, omdat de vakbondsleden zich er nog over moeten uitspreken. 'Het wordt spannend om dit allemaal uit te leggen', aldus Wiechmann.

Een KPN-werknemer, in dienst bij de divisie vaste netdiensten, vindt 'dit sociaal plan heel erg mager'. 'Zeker vergeleken bij wat je van de rechter als vertrekpremie zou krijgen bij ontslag', zegt hij. 'De vakbonden hebben er niet alles uitgehaald, zo lijkt het. Op mijn afdeling doen mensen navraag bij hun rechtsbijstandsverzekering of een advocaat, om te kijken of ze zo meer kunnen krijgen.'

Analisten reageren juist wel enthousiast op het optreden van Scheepbouwer. 'Het gaat fantastisch', zegt analist K. Egan van zakenbank Lehman Brothers in Londen. 'Hij zei alles wat we wilden horen: personeelsreductie, minder investeringen en een focus op cash flow.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden