KPN'ers keren zich tegen directie

Personeel van KPN vindt dat de directie de oren te veel laat hangen naar de aandeelhouders. Ze willen dat het bedrijf beter let op het belang van klanten en werknemers. Dat staat in een petitie die maandag werd aangeboden aan de directie.

VAN ONZE VERSLAGGEVER WOUTER KEUNING

AMSTERDAM - Het betreft een gezamenlijke actie van de vakbonden FNV, CNV, Qlix en VPP. De petitie werd ondertekend door ruim 3.600 werknemers, ongeveer 10 procent van het personeel.

Als voorbeeld van het voortrekken van aandeelhouders noemen de werknemers het te koop zetten van dochteronderneming E-Plus, eerder dit jaar. De winstgevende Duitse dochter van KPN werd volgens de ondertekenaars 'hals over kop te koop gezet' om maar aan te tonen dat de waarde van KPN 'in het echt' hoger was dan de koers. Uiteindelijk werd geen koper gevonden.

De klacht dat KPN te veel luistert naar zijn aandeelhouders is opvallend in het licht van de ontwikkelingen van het afgelopen jaar. Waar oud-topman Ad Scheepbouwer er bij vriend en vijand om bekendstond erg goed voor zijn aandeelhouders te zorgen, week de huidige topman Eelco Blok juist nadrukkelijk van die koers af.

Daarnaast investeerde Blok in betere dienstverlening. De opstellers van de petitie noteren daarover: 'Ja, er worden minder aandelen ingekocht en er wordt weer meer geïnvesteerd in onze infrastructuur en onze dienstverlening. Toch blijft het gevoel hangen dat KPN speelbal is geworden van de financiële markten, van kortetermijnaandeelhoudersbelangen.'

Het schrijven eindigt met het verzoek aan KPN om 'te komen tot een langetermijnstrategie waarbij continuïteit van dienstverlening richting klanten en behoud van werkgelegenheid voor medewerkers een prominente plaats krijgen naast aandeelhouderswaarde.' Die waardering moet volgens de bonden onder meer blijken doordat werknemers bij de komende cao-onderhandelingen een structurele loonsverhoging krijgen.

KPN liet gisteren in een reactie weten dat het de petitie serieus neemt. 'Als een deel van de werknemers zich ondergewaardeerd voelt, moeten we beter met hen communiceren', zegt een woordvoerder. De petitie zal vandaag ook onder de aandacht worden gebracht van de aandeelhouders van KPN, als die voor een besloten buitengewone aandeelhoudersvergadering bij elkaar komen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden