KPN en vakbonden sluiten akkoord over sociaal plan

De vakbonden hebben met KPN Telecom een akkoord gesloten over een sociaal plan voor de reorganisatie waarbij vierduizend arbeidsplaatsen verloren gaan....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

'Het gaat om ons vertrouwen, niet om de letterlijke tekst van het akkoord', aldus onderhandelaar R. van Oosterhout van Abvakabo FNV. Een van de maatregelen om gedwongen ontslagen te beperken, is een externe vacaturestop. Werknemers van buiten KPN mogen alleen worden aangenomen met toestemming van de Raad van Bestuur. In totaal gaan vierduizend arbeidsplaatsen verloren en komen er duizend nieuwe bij.

Om de sociale gevolgen te beperken, zal de reductie in fasen worden uitgevoerd tot en met 2001. In 1999 en 2000 moeten de meeste KPN'ers van baan veranderen. Het bedrijf verwacht dat de meeste nieuwe vacatures ook al volgend jaar ontstaan. Wie boventallig is, krijgt twee jaar begeleiding bij het zoeken naar ander werk. De Jobcenters van KPN krijgen daarvoor extra capaciteit.

Bij de dienst voor telefonische inlichtingen gaan twaalf van de achttien afdelingen sluiten. Vooral uitzendkrachten zijn daarvan de dupe. Het vaste personeel bij Inlichtingen gaat van 1100 naar 850 voltijdsbanen. In werkelijkheid gaat het om meer mensen, omdat velen in deeltijd werken.

De bonden hebben toegezegd gekregen dat de belcentra in Maastricht en Zwolle toch open blijven. Hun huidige functies, telefonische inlichtingen en service, worden geheel of gedeeltelijk opgeheven, maar KPN hoopt externe klanten te vinden voor de centra.

Nu de werkgelegenheid voor de KPN'ers gegarandeerd lijkt, blijft het probleem van de verplaatsing. Veel werknemers zullen verder moeten reizen als ze hun baan willen houden. De medewerksters van met sluiting bedreigde 8008-centrales hebben de moed nog niet opgegeven. Donderdag overhandigde de actiegroep 'De Groeten', opgericht door twee 8008-telefonistes uit Haarlem, vierhonderd kaarten aan de verantwoordelijke afdeling.

'We pleiten voor het openhouden van de locaties, of voor vervangend werk in de buurt', zegt actievoerster M. Kouijzer, al 25 jaar als parttimer werkzaam bij '8008' in Haarlem. 'Nu woon ik vijf minuten van mijn werk. Een overplaatsing betekent een reistijd van twee keer zeven kwartier.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden