KPN en Philips stevenen af op fusie in kabel-tv

Koninklijke PTT Nederland en Philips stevenen af op een geweldige machtspositie op het gebied van kabeltelevisie. De bedrijven werken in het diepste geheim aan een fusie van hun belangen in deze sector....

Van onze verslaggever

René Bogaarts

AMSTERDAM

KPN heeft de aanzet gegeven tot deze veelomvattende plannen. Dit voorjaar eiste minister Jorritsma van Verkeer en Waterstaat dat KPN maatregelen zou nemen om te waarborgen dat Casema, het kabeltelevisiebedrijf in Utrecht en Den Haag, vrijuit kan concurreren met KPN's andere dochter, PTT Telecom. KPN heeft een belang van 76,7 procent in Casema. Dat bedrijf hoopt samen met andere kabelnetten een rol te kunnen spelen in de telecommunicatie, een terrein waarop PTT Telecom vrijwel het monopolie heeft.

Dinsdag, na afloop van de persconferentie over de voorgenomen verkoop van een tweede pakket aandelen KPN, lichtte bestuursvoorzitter W. Dik van KPN een tipje van de sluier op. 'Ik heb mevrouw Jorritsma enige tijd geleden een voorstel gedaan, waarmee ze zich kon verenigen. Dat zijn we nu aan het uitwerken. Over een week of twee zal het in de Tweede Kamer wel aan de orde komen.' In de week van 9 oktober debatteert de Kamer over de nieuwe Wet Telecommunicatievoorzieningen.

De besprekingen spelen zich op het hoogste niveau af. Bij KPN worden de zaken geregeld door Dik en directeur P. 't Hoen van KPN Kabel; bij Philips zou president J. Timmer regelmatig de besprekingen bijwonen. De woordvoerders van beide bedrijven 'bevestigen noch ontkennen' de gesprekken over samenwerking, maar verschillende ingewijden bevestigen dat intensief over deze materie wordt onderhandeld.

Als de kabelactiviteiten van de twee concerns bij elkaar worden gevoegd, behoudt KPN indirect een minderheidsbelang in Casema van ongeveer 38 procent. Casema heeft in Utrecht en Den Haag bijna anderhalf miljoen aansluitingen. Daarnaast heeft KPN een belang van 50 procent in Telecential Communications. Dit Britse kabelbedrijf heeft nu 132 duizend aansluitingen.

Philips, dat al lang belangen heeft in kabelnetten in België, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk, kocht onlangs samen met het Amerikaanse telefoonbedrijf US West het Amsterdamse kabelnet KTA, goed voor een half miljoen aansluitingen. Korte tijd daarna kocht Philips voor 115 miljoen het Eindhovense net met 85 duizend aansluitingen.

Als de samenwerking met Philips definitief wordt, heeft KPN een opmerkelijke stap voorwaarts gezet. Bestuursvoorzitter Dik zei dit voorjaar nog dat hij er niets voor voelde het meerderheidsbelang in Casema op te geven. In de samenwerking met Philips behoudt hij echter niet alleen een belangrijke stem in het geheel, maar heeft hij ook een machtige partner aan zich weten te binden. Deskundigen gaan ervan uit dat de hele deal met gesloten beurzen zal worden afgehandeld.

Probleem is wellicht dat Philips sinds kort ook een joint heeft met het Amerikaanse kabelbedrijf United International Holding, dat eveneens kabelbelangen in Europa heeft. Die joint venture, United Philips Cable, heeft binnen en buiten Nederland meer dan twee miljoen aansluitingen. Insiders verwachten echter dat UPC als geheel met KPN Kabel zal samengaan. Voor Philips is het alleen maar van belang toegang te hebben tot grote netwerken, opdat het is verzekerd van een grote afzet van zijn digitale decoders.

De samenwerking tussen Philips en Koninklijke PTT Nederland wordt in de kabelwereld met gemengde gevoelens bekeken. Media-adviseur P. Jelgersma, een van de felste criticasters van KPN's belang in Casema, zegt: 'Het wordt er niet leuker op in Nederland. KPN raakt zijn meerderheidsbelang in Casema kwijt, maar de machtsconcentratie wordt nog groter.

'Het is beter voor de concurrentie als de kabel- en telefoonnetten, die steeds dichter naar elkaar toe groeien, volkomen van elkaar gescheiden zijn. Dan ontwikkelen die zich veel sneller. Nu kan PTT het rustig aan doen met het telefoonnet.'

B. Eenhoorn, voorzitter van de vereniging van kabelexploitanten Vecai, juicht daarentegen de ontwikkeling toe. 'Er ontstaan in deze sector ook langzaamaan grootmachten. Dat is wel nodig ook, want onze tegenspelers zijn miljardenbedrijven als BSkyB, Canal Plus en Nethold, de moedermaatschappij van FilmNet. Er wordt weleens gezegd dat de kabelbedrijven monopolist zijn, maar als zij een keer blazen, liggen wij om.'

De keuze van KPN voor Philips is niet verrassend. Er bestaan al langer nauwe banden tussen deze twee bedrijven op het gebied van multimedia. Philips en KPN hebben beide de helft van het softwarebedrijf Teleworld.

Vorig jaar richtten de twee samen met de Amerikaanse pornozender Graff TeleSelect op, die programmering voor kabelbedrijven verzorgt. Twee jaar geleden praatten Philips en KPN ook al over het samenvoegen van hun kabelactiviteiten, maar die gesprekken liepen toen op niets uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden