KPMG zwakte tekst rapport-Peper af

De accountants van KPMG die de declaraties van B en W van Rotterdam onderzochten, hebben conclusies in hun eindrapport afgezwakt....

Van onze verslaggever

De wijziging kwam tot stand nadat ondervraagde (ex-)wethouders en oud-burgemeester Peper de conceptteksten van het rapport hadden ingezien. Ze vreesden dat het niet-rechtmatig van de accountants in de publiciteit zou worden uitgelegd als het juridisch zware begrip frauduleus. Volgens Peper werd de tekst afgezwakt onder dreiging van processen en miljoenenclaims van zijn advocaten en die van beschuldigde ex-wethouders.

In De Telegraaf van maandag zegt Peper: 'Toen ben ik definitief afgeknapt. Als je als commissie vindt dat wij onrechtmatig hebben gehandeld, dan moet je ook het lef hebben dat op te schrijven. Dat hebben ze uiteindelijk niet durven doen. Toen werd me duidelijk dat ik bij voorbaat moest hangen.'

De voorzitter van de Commissie tot Onderzoek van de Rekening (COR), M. van Ravesteijn, ontkent dat de commissie is bezweken voor externe druk. De commissie vond volgens haar dat niet de onafhankelijke accountants maar de COR zelf politiek beladen termen als 'niet-rechtmatig' moesten gebruiken.

Dat is in het gedeelte van het rapport dat de COR zelf schreef ook gebeurd, maar zonder aan te geven op welke bevindingen van KPMG het niet-rechtmatig van toepassing was. De commissie waagt zich niet aan een op de onderzochte bestuurders toegespitst oordeel. Van Ravesteijn : 'Wij hebben geen personen onderzocht, maar de Rotterdamse bestuurskosten.'

Daardoor bleven de conclusies van KPMG in het rapport in de lucht hangen. De accountants gingen niet verder dan de constatering of uitgaven functioneel of privé waren. Uit het KPMG-deel van het rapport blijkt wel dat het om tienduizenden guldens privé-uitgaven en tonnen niet te verklaren posten gaat, grotendeels van Peper, in geringe mate van (ex-)wethouders.

Volgens de COR moet niet zij maar de gemeenteraad hierover donderdag een politiek oordeel vellen. De discussie in de raad zal zich toespitsen op de vraag of de gedeclareerde privé-kosten moeten worden terugbetaald. Ook moet duidelijk worden of bevindingen van de COR consequenties krijgen voor zittende wethouders.

Behalve Peper hebben de oud-wethouders Den Dunnen, Smit en Linthorst zich kritisch uitgelaten over de COR. Ze verwijten de commissie onzorgvuldigheid en beweren de beschuldigingen te kunnen weerleggen. Peper en zijn advocaat Mentink houden vol dat de commissie het commentaar van de oud-burgemeester op de bevindingen van KPMG heeft genegeerd.

Ze produceren sinds vrijdag 'nieuwe gegevens' waaruit moet blijken dat de COR overhaast en slordig te werk is gegaan. Uit het eindrapport van de COR blijkt echter dat het 26 pagina's lange commentaar van Peper, opgesteld door zijn accountant PriceWaterhouseCoopers, integraal in het rapport is opgenomen.

Alle relevante 'nieuwe feiten' worden daarin al vermeld. Ondanks Pepers commentaar, kwam KPMG tot zijn omstreden slotconclusies. De COR wijst erop dat de oud-burgemeester ruimschoots de gelegenheid had te reageren. Hij zag daarvan af.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden