KPMG trekt zich terug als accountant Vestia

KPMG trekt zich terug als accountant van Vestia. Aanleiding is de tuchtklacht die Vestia voorbereidt tegen KPMG-partner Marco Noorlander.

AMSTERDAM - Dat heeft KPMG dinsdagavond besloten. 'Dit is een disproportionele reactie, die niet goed is voor Vestia', zegt een woordvoerder van de Rotterdamse corporatie. Vestia zit met de jaarrekeningen van 2010 en 2011 die niet zijn goedgekeurd terwijl banken en andere zakenpartners daarom vragen. Die situatie zal nu nog langer duren. Bovendien zal het aantrekken van een nieuwe accountant niet gemakkelijk zijn en veel geld kosten. KPMG verschuilt zich achter beroepsregels: 'Daarin staat dat onze onafhankelijkheid in het geding is zodra er een tuchtklacht tegen ons is gestart.'


Vestia, de grootste woningcorporatie van Nederland, raakte vorig jaar in grote financiële problemen door fraude en speculatie met complexe financiële producten. Een faillissement dreigde, totdat de corporatie de producten in mei voor 2 miljard euro afkocht. Door die schade kunnen talloze stadsvernieuwingsprojecten in Rotterdam en Den Haag niet doorgaan en worden huren maximaal verhoogd. Accountant Noorlander kwam direct onder vuur te liggen toen dat nieuws naar buiten kwam. Hij keurde Vestia's jaarrekening 2010 goed en heeft dus grote problemen over het hoofd gezien. Dit jaar trok KPMG Noorlanders tekenbevoegdheid in en ook zijn verklaring over 2010.


Stevig aangepakt

Vestia snapt niet waarom het nu zo'n groot probleem is dat het een tuchtklacht voorbereidt tegen een accountant die door KPMG zelf zo stevig is aangepakt. Volgens de corporatie doet KPMG alsof die ene accountant heel KPMG is. 'Er was intussen een andere partner op de controle van onze jaarrekeningen gezet, daarmee hadden we snel de jaarrekeningen willen afronden.'


De beslissing van KPMG volgde dinsdagavond op berichtgeving in HetFinancieele Dagblad dat KPMG Vestia zou 'gijzelen'. De accountant heeft volgens Vestia-directeur Gerard Ehrents gedreigd te stoppen als de klacht werd doorgezet. KPMG hield het erop dat zij slechts op de beroepsregels heeft gewezen. Door de publieke discussie ziet KPMG zich in die regels gesterkt 'er mag geen publieke discussie ontstaan over de onafhankelijkheid van ons oordeel'.


Als Vestia kan aantonen dat KPMG inderdaad heeft gedreigd, zou dat een ernstige overtreding zijn. De bestuursvoorzitter van accountant Coopers & Lybrand kreeg begin deze eeuw een berisping voor een vergelijkbare actie in de Chipshol-zaak. Tot een schadeclaim kwam het toen niet, Coopers schikte de zaak door twee ton te betalen.


Dinsdag werd duidelijk dat Vestia ook een klacht tegen Noorlanders voorganger Piet Klop van Deloitte voorbereidt. De Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie van Pieter Lakeman heeft al een tuchtklacht ingediend tegen de twee accountants. Ook van de Autoriteit Financiële Markten wordt nog een klacht verwacht.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden