KPMG schikt voor 7 mln in omkoopzaak

Accountantskantoor KPMG moet 7 miljoen euro betalen voor het laten passeren van steekpenningen die door bouwbedrijf Ballast Nedam zijn betaald aan Saoedische functionarissen. Financieel topman Jaap van Everdingen stapt op.

AMSTERDAM - Tussen 2000 en 2003 heeft KPMG de jaarrekeningen van Ballast Nedam bewust zo oppervlakkig bekeken dat 'betalingen aan buitenlandse agenten en de daarbij horende schaduwadministratie werden verhuld', aldus het Openbaar Ministerie (OM) in een maandag verschenen verklaring. Het OM spreekt van 'verwijtbaar ontoereikende controles' en 'ernstige strafbare feiten'. De praktijken worden gezien als witwassen en valsheid in geschrifte, zegt een woordvoerder.


Omdat KPMG maatregelen heeft genomen om herhaling te voorkomen, heeft het OM een schikking aangeboden. Die is door KPMG geaccepteerd. De 150 partners die eigenaar zijn van het bedrijf moeten de 7 miljoen euro ophoesten.


Het onderzoek naar drie betrokken ex-medewerkers loopt nog. Twee van hen zijn met pensioen, eentje is dit jaar ontslagen. Sommige van deze oud-partners vervullen nog hoge functies in het maatschappelijk leven. Zo is Renze H. onder meer penningmeester van het Amsterdamse museum Hermitage en van het Holland Festival.


Van Everdingen kwam in september 2003 in het bestuur van KPMG, en had dus één kwartaal overlap met de onderzochte periode. In 2012 nam hij afscheid, om in 2013 weer zitting te nemen in de raad van bestuur. Hij stapt per 1 januari vrijwillig op om elke associatie met de besmette periode te vermijden.


De zaak is een nieuwe smet op het blazoen van de accountancy in het algemeen en KPMG in het bijzonder. Eerder raakt KPMG in opspraak als accountant van Koop Tjuchem (hoofdrolspeler in de bouwfraude), van het Philips Pensioenfonds (hoofdrolspeler in de vastgoedfraude) en van Vestia (hoofdrolspeler in de derivatenfraude).


KPMG reageerde maandag geschokt. 'We vinden dit volstrekt onacceptabel', zegt bestuursvoorzitter Jurgen van Breukelen in een persbericht. 'Hoewel de gebeurtenissen zich meer dan tien jaar geleden afspeelden, zijn onze gevoelens van afkeuring groot.'


Volgens een woordvoerder van KPMG worden de organisatie, de bedrijfsprocessen en de bedrijfscultuur veranderd. Zo komt de afdeling die fraude moet opsporen rechtstreeks onder verantwoordelijkheid van de raad van bestuur. Ook komen er voor alle medewerkers 'aanvullende vaktechnische trainingen' die duidelijk moeten maken wat wenselijk gedrag is.


Vorige week erkende de Saoedische prins Alwaleed bin Talal Alsaud, een van de rijkste mannen ter wereld, in De Telegraaf dat hij geld van Ballast Nedam heeft aangenomen 'voor geleverde diensten'. Het onderzoek naar de betrokken werknemers van Ballast Nedam loopt nog. In maart werd beslag gelegd op de villa van Martin W. in Vught, die als commercieel directeur zo'n 13 miljoen zou hebben verdiend aan de opdrachten. Ballast Nedam schikte de zaak in december vorig jaar met het OM voor 17,5 miljoen euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden