KPMG klaagt L & H aan wegens misleiding

KPMG België dient een klacht in tegen het noodlijdende spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie wegens het verstrekken van foutieve informatie...

Van onze verslaggever

Lernout & Hauspie schakelde KPMG vorig jaar in om de boeken te controleren op onregelmatigheden na aantijgingen van de Wall Street Journal KPMG concludeerde in het najaar van 2000 dat er niets aan de hand was. Vlak daarna bekende het spraaktechnologiebedrijf dat er wel degelijk sprake was van financiële malversaties.

Daarmee kwam ook de rol van de accountant in een kwaad daglicht te staan. Amerikaanse aandeelhouders van Lernout & Hauspie beschuldigen het accountancyconcern ervan dat het heeft meegewerkt aan het bedriegen van investeerders.

Nu slaat KPMG terug. Volgens de accountant heeft Lernout & Hauspie sommige contracten verborgen gehouden bij de controle. Om welke contracten het precies gaat, wilde KPMG niet zeggen. Maar waarschijnlijk waren het de contracten met Zuid-Koreaanse 'spookfirma's', die waren opgericht door Lernout & Hauspie zelf. Met deze contracten schroefde het spraaktechnologiebedrijf de omzet kunstmatig op om een gunstig beeld te tonen aan beleggers.

Daarnaast beschuldigt KPMG het bedrijf ervan dat het 'derden heeft aangespoord valse informatie te geven'. De Wall Street Journal onthulde vrijdag dat de top van het spraaktechnologiebedrijf de bestuurders van de Zuid-Koreaanse firma's onder druk heeft gezet om zich voor te doen als klanten. De krant baseerde zich op uitspraken van mensen die meewerken aan een onderzoek van PricewaterhouseCoopers naar de gang van zaken.

De problemen bij Lernout & Hauspie rijzen de pan uit. De koers van een aandeel daalde vorig jaar na de onthullingen van de Wall Street Journal met 97 procent. De oprichters Pol Hauspie en Jo Lernout zijn inmiddels teruggetreden. In januari kondigde hetbedrijf aan dat het 1200 werknemers, een vijfde van het totale personeelsbestand, zal ontslaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden