KPMG bekijkt rol in SBM-fraude

Accountantsorganisatie KPMG gaat haar eigen controle op de boeken van SBM Offshore controleren op gemiste of verhulde signalen van corruptie door de maritiem dienstverlener.

VAN ONZE VERSLAGGEVER JEROEN TROMMELEN

AMSTERDAM - SBM kwam donderdag opnieuw in opspraak na onthullingen van een voormalige werknemer over het betalen van smeergeld aan klanten in ondermeer Angola, Guinee Bissau en Brazilië.

Volgens de oud-werknemer heeft SBM Offshore in zeven jaar tijd 250 miljoen dollar betaald aan diverse vormen van smeergeld. Behalve in de drie genoemde landen zou dat eerder ook gebeurd zijn in Maleisië, Irak, Kazachstan en Italië. Door het fraudenieuws kelderde de koers van het aandeel SBM Offshore vrijdag met bijna 12 procent.

Hoofdbestuurder Bruno Chabras was al lang op de hoogte van de steekpenningen, maar besloot pas halverwege 2012 schoon schip te maken, zo staat in het document dat de klokkenluider achterliet op internetencyclopedie Wikipedia.

Vorig jaar maakte SBM zelf al bekend dat er 'signalen' zijn voor corruptie, die onderzocht worden door het openbaar ministerie in Nederland en de Verenigde Staten. Bestuurder Jean-Philippe Laures werd eind 2013 op staande voet ontslagen.

Accountant KPMG heeft de jaarverslagen van SBM Offshore de laatste jaren goedgekeurd, zonder melding te maken van verdachte transacties. Datzelfde was eerder het geval bij de boeken van bouwbedrijf Ballast Nedam, dat het betalen van smeergeld nadien heeft toegegeven. Voor het vergrijp zelf betaalde Ballast Nedam een boete.

Voor de nalatige controle, dan wel het verhullen van deze corruptie heeft KPMG een schikking getroffen met justitie. Sindsdien onderzoekt men ook dossiers van andere klanten waaronder SBM Offshore, aldus een woordvoerder.

Het offshorebedrijf, dat grote vaartuigen en installaties bouwt voor de olie-industrie, ontkent de aantijgingen van de voormalig werknemer niet. Wel wijst men erop dat de man eerst geprobeerd heeft het bedrijf met de informatie te chanteren. In ruil voor ongeveer drie miljoen euro zou hij hebben aangeboden te zwijgen. Toen SBM daar niet op in ging, liet hij zijn informatie achter op de Engelstalige Wikipedia.

SBM Offshore zou in zeven jaar tijd 250 miljoen dollar hebben betaald aan smeergeld. De accountant onderzoekt zijn eigen rol: zijn er signalen gemist?

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden