Kozyrev: extra troepen Engeland en Frankrijk moeten onder VN-bevel

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Kozyrev vindt dat de troepenversterkingen die Groot-Brittannië en Frankrijk naar Bosnië sturen onder VN- en niet onder NAVO-bevel moeten vallen....

HELLA ROTTENBERG

Van onze verslaggeefster

Hella Rottenberg

GRONINGEN

'Naar mijn idee zou het voor grote moeilijkheden zorgen als sommige troepenmachten een afzonderlijke bevelsketen zouden hebben', zei Kozyrev. De Russische minister bracht dinsdag een bezoekje aan Groningen terwijl in Noordwijk de NAVO-ministers hun hoofd braken over Bosnië en de toekomst van de westerse militaire alliantie. Vandaag doet Kozyrev weer mee aan de grote diplomatie. Hij zal in Noordwijk, zo bevestigde hij dinsdag, het samenwerkingsprogramma met de NAVO voor het Partnership for Peace tekenen.

Tijdens de vorige NAVO-raad, in december, weigerde hij onverwachts zijn handtekening te zetten, omdat Rusland het niet eens was met de plannen voor uitbreiding van de NAVO naar het oosten. Op de vraag wat er sindsdien veranderd is en waarom Rusland nu wel een samenwerkingsakkoord met de NAVO wil sluiten, gaf Kozyrev geen antwoord.

Hij onderstreepte dat de internationale troepenmacht in ex-Joegoslavië haar mandaat ontleent aan de VN-Veiligheidsraad en niet aan de NAVO. Groot-Brittannië, Frankrijk en andere landen dienen in Bosnië daarom onder de vleugels van de VN te blijven werken. Volgens Kozyrev is de tekst van het communiqué dat de Contactgroep maandagnacht uitbracht, wat dit betreft ondubbelzinnig.

Iets anders is dat de bevelstructuur van de Verenigde Naties verbetering behoeft en de troepen grotere bescherming nodig hebben. Kozyrev sloot niet uit dat ook de Russen, indien nodig, meer troepen zullen sturen naar Bosnië. Maar dat zal geen eenzijdige beslissing van Rusland zijn, de bespreking hierover hoort thuis in het VN-secretariaat, zo zei Kozyrev.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken ontweek een antwoord op de vraag waarom de Russische gijzelaars wèl en de andere niet door de Serviërs zijn vrijgelaten. Een aanbeveling voor de houding van andere landen met gegijzelde militairen wilde hij wel geven: zorg voor eenheid binnen de gelederen en vervolg de vredespogingen van de Contactgroep.

Kozyrev, in wiens belang het is dat Rusland een invloedrijke speler in ex-Joegoslavië blijft, noemde het belangrijkste resultaat van de vergadering van de Contactgroep dat deze intact gebleven is en een eensluidend standpunt heeft bereikt. 'De Contactgroep demonstreerde dat er geen alternatief is voor de vredespogingen. De vredestroepen moeten versterkt worden en efficiënter gemaakt, in plaats van zich terug te trekken want dat zou een humanitaire ramp veroorzaken.'

Volgens Kozyrev zien de westerse landen van de Contactgroep nu in dat bombarderen zinloos en zelfs contra-produktief is. 'Met voldoening stel ik vast dat er over nieuwe bombardementen of geweld-acties niet gesproken is.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden