Kousbroek erfde Du Perrons woede én nostalgie

ARJAN PETERS

Een plat land, dat zijn wij, en dan niet alleen in de letterlijke zin door het ontbreken van bergen. Ook leven de Nederlanders in een plat heden, doordat ze zich zelden om het verleden bekommeren. Gelukkig zijn er auteurs die zich daar niets van aantrekken. Rudy Kousbroek (1929-2010) was zo iemand. In aflevering 34 van de onregelmatig verschijnende Cahiers voor een lezer van het Du Perron Genootschap luidt Kees Snoek de schrijver uit. Hij laat zien dat Kousbroeks Oostindisch kampsyndroom (1992), met artikelen over de verwerking van ons koloniale verleden, in het verlengde ligt van Indies memorandum (1946) van Du Perron (1899-1940).

'Wat Kousbroek aantrok in Du Perron, was diens waarachtigheid.' In Indies memorandum wijst Du Perron de koloniale houding af, en vindt hij te moeten 'opsjezen' uit zijn geboorteland. De oudgasten die dat niet deden of wilden, verfraaiden het Indische verleden vaak achteraf. Over zulke 'mythische bagger' kon Rudy Kousbroek zich geweldig opwinden.

Die woede liet onverlet dat hij ook nostalgie kende naar een land en een sfeer die tot het verleden behoorden, net zoals die in Du Perrons Land van herkomst (1935) voorkomt. Snoek tekent een knap portret van twee vranke zelfonderzoekers.

Cahiers voor een lezer: nr. 34.

E. Du Perron Genootschap; 44 pagina's; € 8,-.

ISSN 1381-639x.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden