Koude sanering moet het topvolleybal redden

Gerard Verhalle (66) was vijftien jaar lang manager van de Nederlandse volleybalploeg. Hij is het geweten van de sport, de senator die bezorgd is over de financiële wantoestanden bij Top Volleybal Nederland (TVN)....

De bedaarde teammanager is sinds mei 2001 niet meer betrokken bij de nationale volleybalploeg, maar de huidige zorgen spoken Gerard Verhalle in deze duistere dagen voortdurend door het hoofd. 'Het topvolleybal is toch een beetje mijn kindje', zegt hij om aan te geven hoezeer de zaak hem beroert.

De ex-marinier, broedt 'als een kip' op oplossingen. Hij hoopt dat meer veteranen en senatoren uit de Nederlandse volleybalwereld zich zullen bemoeien met de huidige financiële problematiek. 'Het probleem is dat mogelijke ideeën op verbetering geen kans van slagen hebben zolang dit alles niet is opgeruimd.'

Een faillissement van de stichting Top Volleybal Nederland (TVN) is bij de huidige schuld van twee miljoen euro 'onontkoombaar'. 'Hoe sneu het ook is voor betrokkenen, het zal móeten. Anders komt het nooit meer goed in het Nederlandse topvolleybal.'

'Echt, nu het drama zo groot is geworden, kan er niet meer naar anderen worden gekeken. De bond kan de zaak niet in zijn huidige staat overnemen. Ik was verbaasd dat spelers en coaches begin januari riepen dat de volleybalbond meer geld zou moeten betalen. Ze wilden van een bijdrage van vijf gulden naar tien euro per lid. Dan toon je dat je slecht op de hoogte bent van de afspraak zoals die bij de oprichting van TVN is gemaakt. Zij kregen een bepaalde hoeveelheid geld en moesten voor dat bedrag het team runnen.

'Er is voortdurend slecht toezicht geweest op de tweemans-directie van TVN. De raad van toezicht, het bestuur, heeft die twee (Smulders en Tilmans, red.) hun gang laten gaan en daardoor is een situatie ontstaan, waarin geen redden meer mogelijk is. Moet je dat dan nu maar gaan afschrijven op de NeVoBo?'

Het is de beschuldigende vinger van Verhalle aan het adres van TVN. Hij heeft een eerder bankroet van een stichting topvolleybal (SSTN) meegemaakt, dat was in 1992. 'Toen werd teveel geld uitgegeven door bestuursleden, overigens met de beste bedoelingen hoor.'

Toen werd de zaak, een deficit van 500.000 euro, gered door diep in de reserves van de bond te tasten. De volgende stichting (TVN) moest daarom van de moederbond afstand bewaren, opdat een dergelijke verantwoordelijkheid bij financiële problemen niet nog eens om de hoek zou komen zetten.

'TVN wordt nu verantwoordelijk gesteld. Dat is niet meer dan normaal. Maar waarom is het zo ver gekomen? Waarom is twee jaar geleden niet gezegd: je kunt vanaf nu geen cent meer uitgeven, want er is geen cent. Zo hebben we het in 1993 ook gedaan. Toen hebben we een jaar louter achter de schermen gewerkt, en een nieuw plan opgezet. En in '96 werden we uiteindelijk olympisch kampioen.

'Er moet meer ruggengraat zijn. Spelers die zeggen ''ik moet vijfduizend hebben'' moet je antwoorden: het is er niet, je kunt duizend krijgen. Er is niet meer geld. Dan houdt het op. Je krijgt niet meer.

'Maar ze zijn gaan schuiven met posten. Als een speler het vandaag niet kreeg, dan morgen wel. Maar dan moest de leverancier wel even op zijn geld wachten. En als er een paar guldens binnenkwam, ging dat naar de leverancier. Er is aan wishful thinking gedaan. Het komt wel goed.

'De raad van toezicht van TVN moet ter verantwoording worden geroepen, Hengeveld, Amesz en Suèr. Ook Suèr ja. Hij is er in 2001 uit gestapt, maar waarom heeft hij toen niet ingegrepen, alles maar op zijn beloop gelaten.

'Deze drie heren hebben de beslissingen niet genomen. Maar je kunt op je vingers narekenen: als je geen sponsor hebt, kun je dit niet doen. En dan niet gaan redeneren dat er maar een sponsor moet komen, omdat wij zo hoog mogelijk willen volleyballen. Dat is uiterst irreëel.

'Ik zag het aankomen. Tuurlijk. Ik was verbaasd dat de laatste jaren nog mensen zijn aangesteld. Dat kost allemaal geld. Hoe kunnen die functionarissen dure coaches als Buijs, Goedkoop en Frigoni aanstellen als er geen geld is? Hoe kun je zo'n talententeam opzetten? Dat was gedoemd te mislukken. Het kost geld en er was geen geld. Die knulletjes een beetje verwennen door ze een eigen huis en auto's te geven. Ga toch met de trein!'

In '96 werd zwaar geld uitgegeven aan de succesvolle olympische helden. Daar lag de kiem van het probleem. 'Het was toen een lekker jaar voor een beroepssporter. Maar de kunst is daarna weer het hek dicht te doen. En te zeggen: we zitten allemaal weer in de schaapskooi met zijn beperkte ruimte. Er ligt geen groot weiland achter.

'Ach, deze mensen gaan niet meer voor de Nederlandse vlag spelen. We hebben ze verpest. Wij hebben ze zo gemaakt. Selinger, de oud-coach, zei: 'Ik maak jullie groot en schatrijk. Het slechtste was daarmee al gebeurd. Spelers die een beetje goed speelden, eisten elk jaar meer. In '92 was er ook geen geld. Toen was het eigenlijk al van: hoe moeten we dat nou oplossen, we hebben toch helemaal geen geld.'

Er waren er die dachten dat bij het volleybal een geldboompje stond. 'Er wilden in de jaren negentig teveel mensen plukken van de grote hoop. Omdat al die mannetjes en bureautjes dachten: hier zit wel wat aan voor mij. Beaumont & Bennett, die verraders, Dorna, die paardenjongens van CHemp. Allemaal dubieuze mensen die geld dachten te kunnen verdienen in onze wereld. Maar aan volley valt niks te verdienen.'

Tering en nering moeten weer met elkaar in verband worden gebracht. Alles moet op alles worden gezet om in mei weer nationale ploegen in de zaal te kunnen krijgen. 'We moeten ons niet bemoeien met de ellende die er momenteel is. We moeten een onderdeel worden van de oplossing. Oudgedienden die het volleybal aan het hart gaat, moeten meedenken hoe we het oplossen. Nederland moet blijven volleyballen.

'We moeten saneren. We moeten niet die ene rotte appel weggooien, maar de hele mand. Als men daartoe komt, dan is er een oplossing. Anders moeten we de zaak vergeten en spelen we gewoon weer op de verjaardag van de koningin om de Spring Cup.' Een derderangstoernooi, inderdaad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.