Koude komkommersoep

Loethe Olthuis


Ingrediënten


Voor 4 personen
2 theelepels anijszaad
2 theelepels korianderzaad
blaadjes van 4 takjes munt
1 biologische komkommer
1 l volle (biologische) roeryoghurt
1 eetlepel honing
zout, versgemalen peper
bloemblaadjes van goudsbloem of Oostindische Kers


Nee he. Hebben ze dinsdag verdorie wéér gewonnen! En daar zit ik nu, midden in een dorp waar de oranjekoorts de thermometer zowat laat springen. Berichtte ik vorige week nog onschuldig over vlaggetjes in de straat, nu loopt mijn halve dorp oranje rond - niet alleen in oranje T-shirts met schele leeuwen en bierreclames erop, nee, zelfs de gezichten zijn oranje geverfd. Alleen de pastoor heb ik nog niet kunnen betrappen, maar dat is een kwestie van tijd, ik ken de goeie man.

De buurman is zijn auto oranje aan het spuiten, de baby op de hoek is na een panische nacht vanmorgen weer teruggevonden onder een berg oranje dekentjes en op aanraden van de dierenarts houd ik mijn theemutskater Sien maar zoveel mogelijk binnen: er schijnt zich een bloeiende illegale handel te hebben ontwikkeld in oranje katten, die, eenmaal aangeschaft, op een dieet van goudvissen worden gezet en Sien blieft alleen laaienddure bruine brokjes met kip.

Ook culinair gezien zet Oranje me voor het blok. Ik heb getwijfeld: wortelsoep? Pompoenbeignets? Verkeerde seizoen. Sinaasappelbavarois? Te gewoontjes. Oranjebittercocktails? Nee, alcohol vloeit er al genoeg. Paprikakip met abrikozen? Jakobsschelp-koraal met zalmkaviaar? Of, exotischer, kumquatsalade met oranjebloesemwater?

Nee! Driewerf nee. Want dit weekeinde moeten ze weer en je zult zien: dan verliezen ze van die Russen. En dan hoeft er niemand meer zalmkaviaar. Daarom nu een koel, groen recept, ideaal voor koortsig-hete EK-dagen. En wie het niet kan laten, strooit er wat oranje bloemblaadjes van goudsbloem of vroege Oostindische kers over.

Stamp de zaadjes zo fijn mogelijk (in een vijzel). Knip de muntblaadjes fijn. Schil de komkommer en snijd hem in blokjes. Doe de komkommer, gestampte zaadjes, munt, yoghurt en honing in een blender of keukenmachine en mix tot het een mooi gladde soep is. Maak de soep pittig op smaak af met zout en peper (de soep verliest iets smaak bij het koelen). Laat in de koelkast door en door koud worden. Dien de soep op met 2 ijsblokjes in elke soepkom.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden