Koude komkommersoep met avocado en olijfolie

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Koude komkommersoep met avocado en olijfolie (voorgerecht voor 4 tot 6 personen)

Beeld .

De komende dagen bereikt de hittegolf haar hoogtepunt en weten we van gekkigheid niet meer wat we moeten doen. Daarom bedacht ik dit verkoelende komkommersoepje, te nuttigen van de vroege ochtend tot de late, doorwaakte avond.

Terwijl ik in de weer was met de Griekse yoghurt - noodzakelijk bestanddeel in deze soep -, moest ik opeens aan Yoannis denken, mijn onfortuinlijke olijfoliedealer. Hoe zou het met hem zijn, op zijn Griekse eiland?

Jarenlang kocht ik mijn olijfolie uitsluitend bij hem. Prachtig spul was het, ongefilterd, diepgroen van kleur en op Kreta geperst van kakelverse olijven. De duurste flessen olijfolie heb ik er in blinde proeverijen naast gezet, maar de olie van Yoannis won altijd, met twee vingers in de neus. Elk jaar rond februari ontving ik een e-mail als de nieuwe oogst was gearriveerd en dan kwam hij zelf de flessen brengen. Als hij de trappen naar onze woning op was geklommen, stond hij zwetend en puffend aan de voordeur, met zes flessen in een bundeltje aan elke hand. Het duurde elk jaar iets langer voordat hij boven was, tot het moment dat ik zelf naar beneden liep om de flessen naar boven te tillen. Dat had ik best wat eerder kunnen bedenken.

Ongeveer een jaar geleden stond hij weer voor de deur, onaangekondigd. Hij kwam afscheid nemen, want hij ging terug naar Griekenland. In Nederland was hij niet gelukkig meer en zijn gezondheid ging ook achteruit. Je moet het doen met wat je hebt, zei hij. Dan was zijn eiland een betere plek dan zijn flatje driehoog-achter. Ook al komen er alleen nog maar sporadisch eurobiljetten uit de geldautomaat.

Ingrediënten

- 2 flinke komkommers
- 2 teentjes knoflook, in plakjes
- 20 g verse koriander
- 400 ml koude kippenbouillon
- 400 g Griekse yoghurt
- zwarte peper en zout
- 1 rijpe avocado, in stukjes gesneden
- olijfolie van uitstekende kwaliteit
- eventueel: tabasco

Bereiding

Schil de komkommers. Snijd ze in de lengte doormidden en schraap met een kleine lepel de zaadlijsten uit het vruchtvlees. Snijd de komkommer in stukken en doe die met de knoflook en de koriander in de keukenmachine. Pureer net zolang totdat de komkommer tot moes is geslagen. Schenk daarna de koude (!) bouillon erbij en pureer nog eens.

Giet het komkommermengsel in een ruime kom en spatel de Griekse yoghurt erdoor. Zet er in elk geval geen staafmixer meer op, want dan wordt de Griekse yoghurt Griekse karnemelk. Proef op zout en peper en zet tot gebruik koud weg.

Verdeel de soep over de kommen en strooi er wat stukjes avocado over. Wees gerust: die zinken en dat hoort zo. Giet tot slot een gulle sliert van uw lekkerste olijfolie, uit Kreta of waar ook vandaan, over de soep. Wie wil, kruidt het geheel extra pittig met zwarte peper of met tabasco. Juist op hete zomeravonden kan de combinatie van een verkoelend soepje met hete afdronk erg prettig zijn.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.