Nieuwscoronafonds

Koude douche voor Frans economisch steunfonds

Berlijn en Den Haag reageren ijzig op de klemmende oproep van Frankrijk snel een nieuw Europees miljardenfonds op te richten om de economische gevolgen van de coronapandemie op te vangen. Volgens de Franse minister van Financiën Le Maire staat de geloofwaardigheid van de EU op het spel als dat fonds er niet komt. 

De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire.Beeld Foto Reuters

‘Trekken we gezamenlijk op om de dramatische gevolgen van de crisis het hoofd te bieden, of tonen we de wereld de trieste aanblik van een continent dat is verdeeld tussen noord en zuid?’, zei Le Maire donderdag bij de presentatie zijn plannen. Volgens de Fransman is de coronacrisis dermate groot dat onconventionele middelen gerechtvaardigd zijn.

Het nieuwe fonds dat Le Maire wil, leent zelf op de kapitaalmarkt via de uitgifte van obligaties. Omdat het fonds wordt gedekt door garanties van de lidstaten, kan het goedkoop geld verkrijgen en doorlenen aan landen die zwaar door de coronacrisis zijn getroffen, zoals Italië en Spanje. Over de grootte van het fonds wilde Le Maire niets zeggen, behalve dat omvangrijk moet zijn en 5 tot 10 jaar zal bestaan.

In het Franse plan betalen de landen hun lening uiteindelijk terug, eventueel wordt er een Europese belasting geheven om ze daarbij te helpen. De Europese Commissie moet het fonds beheren.

Eurobonds

Vrijwel direct na de presentatie door Le Maire werd diens fondsvoorstel door Berlijn afgeschoten. Obligaties die gezamenlijk worden uitgeven door de lidstaten, ook al zijn ze bedoeld voor een tijdelijk fonds, beschouwt Berlijn als eurobonds. Gedeeld schuldpapier maakt de eurolanden verder afhankelijk van elkaars begrotingsbeleid en is voor de Bondsdag onbespreekbaar. Verder voelt Berlijn er niets voor dat de Commissie een nieuwe grote pot geld van de lidstaten gaat beheren. Het bestaande Europese noodfonds (ESM) is destijds juist daarom buiten bereik van Brussel gezet. Tijdens zijn persconferentie gaf Le Maire hoog op van de samenwerking met zijn Duitse collega Scholz.   

Den Haag laat weten dat Le Maire vooral veel niet heeft verteld over zijn fondsidee, onder meer de omvang en financiering. Nederland is net als Duitsland fel gekant tegen eurobonds, ook als die de vorm van coronaobligaties krijgen specifiek voor de gevolgen van de pandemie.

Eerder deze week lanceerde premier Rutte het voorstel voor een coronafonds van 20 miljard euro dat als gift naar landen kan gaan om de zorgsector te helpen. Alle EU-landen moeten daaraan met contante miljarden bijdragen, er is geen sprake van eurobonds. Le Maire noemde dit een ‘goede eerste stap’ maar benadrukte dat zijn idee ‘wel een beetje verder gaat’.

Werkloosheidsuitkeringen

Le Maires voorstel wordt volgende week dinsdag besproken (in een videoconferentie) door de Europese ministers van Financiën en donderdag door de Europese regeringsleiders. Meer kansrijk tijdens die discussies is het voorstel om kredieten uit het noodfonds onder lichtere voorwaarden beschikbaar te stellen voor lidstaten. Dat is slikken voor premier Rutte en minister Hoekstra, die tot nog toe vasthouden aan de bestaande hervormingseisen bij een noodkrediet. Maar Nederland staat alleen in deze.

Ook zullen de bewindslieden naar verwachting instemmen met een Europese financiële bijdrage aan werkloosheidsuitkeringen. De Commissie wil hiervoor 100 miljard euro lenen op de kapitaalmarkt, met garanties van de lidstaten. Verder overwegen de landen hun garanties aan de Europese Investeringsbank (EIB) te verhogen zodat die tientallen miljarden euro’s meer kan investeren in kansrijke bedrijven en projecten. Le Maire hoopt op 200 miljard extra investeringen door de EIB.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden