Kou lijden in een uitgestorven graftombe

Haarlem - Telstar is een streekderby in de marge geworden. ‘Waarom gaan we niet samen in één stadion spelen?’..

Haarlem Als het noodlijdende FC Eindhoven het dringende verzoek krijgt van de KNVB om de tent te sluiten, gaan volgens Stormvogels Telstar-trainer Luc Nijholt ‘alle alarmbellen rinkelen in Velsen’. Op sportpark Schoonenberg zou je je hond niet eens willen uitlaten, laat staan een wedstrijd van de ooit roemruchte Witte Leeuwen willen bezoeken.

Aartsrivaal Haarlem speelt een paar kilometer verderop in een graftombe aan de Jan Gijzenkade, waar alleen de prachtige foto’s naast de kleedkamer en twee vervallen staantribunes herinneren aan de glorieuze jaren tachtig.

‘Dat waren nog eens tijden’, mijmert Nijholt, oud-speler van Haarlem. ‘Toen werden we lachend vierde in de eredivisie.’ Ondanks de 1-0-zege voor zijn ploeg is het lachen Nijholt maandag wel vergaan.

Haarlem - Telstar was ooit een botsing van culturen, een titanenstrijd tussen de Rood-Blauwe Leeuwen uit Haarlem-Noord en de Witte Leeuwen uit Velsen, die in de jaren zeventig nog ruim 20 duizend toeschouwers trokken. Nu is Haarlem - Stormvogels/Telstar een onbeduidende risicowedstrijd geworden tussen de nummers 20 en 15 uit de eerste divisie.

Het was de laatste streekderby voor Jan Bruin, de 38-jarige spits van de Velsenaren, die aan zijn afscheidstournee is begonnen. ‘Het was jammer dat we ons doelpunt met niemand konden vieren, maar ik heb genoten’, zegt Bruin en hij lijkt het echt te menen.

Met hoongelach reageren de welgeteld 1879 Haarlem-supporters – de fans uit Velsen boycotten het duel, omdat ze de verplichte buscombi weigeren – op het verzoek van de speaker om de man van de wedstrijd aan te wijzen. Het zou de thuisblijver moeten zijn die het anti-voetbal in sneeuw- en hagelbuien bespaard is gebleven.

In de radiokamer kan de voor vijf duels geschorste Haarlem-trainer Jan Zoutman het geploeter van zijn zielloze elftal nauwelijks aanzien. De KNVB heeft hem ‘buitenproportioneel’ gestraft, nadat hij vrijdag ADO-speler Meric ‘een ziekte heeft gewenst die al honderd jaar niet meer bestaat en dat op Turk heeft laten eindigen’. Zoutman bezweert dat hij er niets mee bedoelde.

De KNVB vond de kwestie minder onschuldig en trad hard op tegen de ‘racistische uitlatingen’ van Zoutman, die ook nog eens een forse boete moet betalen. Het zwaarstgestraft zijn deze middag de hondstrouwe bezoekers van HFC Haarlem, opgericht in 1889.

Een van hen is burgemeester Bernt Schneiders. Hij constateert dat ongeregeldheden, zoals onlangs na de bekerwedstrijd tegen Heracles, uitblijven. Hij geeft Haarlem-voorzitter Dick Hulsebosch een welgemeend advies. ‘Ga dat stadion maar bouwen.’

Het probleem zijn de slepende procedures die de bouw van stadion Oostpoort eindeloos vertragen, zegt Hulsebosch. ‘Zo moeten we onder meer het gedrag van de lepelaars in de Haarlemmerliede bestuderen. Je kunt erom lachen, maar we moeten op last van omwonenden aangeven welke invloed de lichtmasten in het stadion zullen hebben op het gedrag van die vogels.’

In 2010 biedt stadion Oostpoort plaats aan 8000 toeschouwers, 7000 meer dan de diehards die het gestuntel volgen van naamloze voetballers die zo meekunnen in de op te richten Topklasse voor amateurs.

‘Haarlem moet de regio veroveren’, stelt Hulsebosch. Alsof de stad de club niet al decennialang negeert. ‘Maar met een begroting van 1,7 miljoen euro is Haarlem wel kerngezond,’ aldus Hulsebosch. ‘Wij kunnen de eigen broek ophouden. Daarom zal de KNVB Haarlem met zijn rijke traditie nooit oproepen om te stoppen.’

Pieter de Waard, algemeen directeur van Stormvogels Telstar, ontkent dat zijn club met Eindhoven op de zwarte lijst van de licentiecommissie staat. Hij wijst op de bouw van de nieuwe West-tribune op sportpark Schoonenberg. ‘Dan kunnen we onze gasten eindelijk fatsoenlijk ontvangen.’

Trainer Nijholt ziet meer in de Milanese variant. ‘Laat Haarlem en Telstar net als AC Milan en Inter in hetzelfde stadion spelen, dat drukt de kosten.’ ‘Uitgesloten’, zegt De Waard. ‘Je krijgt rasechte IJmondenaren met geen stok naar Haarlem-Zuid. Je laat AZ toch ook niet in Den Helder spelen?’

Een andere bedreiging voor modale clubs als Telstar is een drastische verlaging van inkomsten uit de tv-gelden. Nu ontvangt de club ongeveer 550 duizend euro, ruim een kwart van de totale begroting.

Het hagelt in Haarlem als twee supporters rillend hun rood-blauwe sjaals vastknopen. Zegt de een tegen de ander: ‘Ik trek dit zootje niet meer. Ga jij vrijdag maar lekker alleen naar de wedstrijd tegen Den Bosch.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden