Kostenstijging vergrijzing valt mee

den haag Nederland wordt snel ouder, maar de kosten van de gezondheidszorg stijgen niet even hard mee. De stijgende levensverwachting betekent vooral uitstel van de hoge kosten in het laatste levensjaar....

Dat blijkt uit een nieuwe studie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De uitgaven aan ziekenhuiszorg en ouderenzorg – respectievelijk 17,7 miljard en 12,7 miljard euro – nemen minder snel toe dan eerder was berekend. Het beroep op ziekenhuizen stijgt volgens het RIVM jaarlijks met 1 procent in plaats van 1,2 procent. De ouderenzorg (thuiszorg, verzorgings- en verpleeghuizen) groeit met 1 procent in plaats van met de eerder geschatte 2 procent. De gemiddelde kosten per Nederlander belopen 4.200 euro per jaar, bij elkaar 68,5 miljard euro (2005).

De nieuwe berekeningen wijzen op een meevaller. De door de vergrijzing oplopende kosten waren de afgelopen jaren – en zijn nu nog – reden voor grootschalige hervormingen in de zorg en de sociale zekerheid. Het RIVM onderstreept dat de kosten wel degelijk fors blijven stijgen, en dat niet alleen de vergrijzing de groei van de zorguitgaven bepaalt. Ook prijsontwikkelingen en nieuwe behandelmethoden leiden tot hogere uitgaven. Wel loopt de stijging terug. Tussen 1999 en 2003 groeiden de zorgkosten jaarlijks met gemiddeld 9,7 procent; tussen 2003 en 2005 was dat 3,9 procent.

Het ministerie van Volksgezondheid was donderdag niet bereikbaar voor commentaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden