Kosten voor geneesmiddelen stijgen sterk

De kosten voor geneesmiddelen zullen de komende jaren met tenminste 12 procent per jaar stijgen. Dat betekent een verdubbeling in zes jaar tijd: van 7,6 miljard in het jaar 2000 tot 15 miljard in 2006....

Van onze verslaggeefster

Vooral de toename van dure merkmedicijnen drijft de kosten op. Daardoor kan de jaarlijkse kostenstijging nog aanzienlijk hoger uitvallen; het CVZ houdt rekening met een jaarlijkse stijging van 12,9 procent. Nog niet de helft van de kostenstijging wordt veroorzaakt door de vergrijzing - ouderen slikken nu eenmaal meer dan jongeren. De cijfers van het college houden geen rekening met overheidsmaatregelen om de kosten te drukken.

Maar de mogelijkheden daartoe zijn ook beperkt, menen de rekenmeesters. Zo heeft Borst in september 1999 de zelfzorgmedicijnen uit het vergoedingspakket geschrapt. Ze verwachtte daardoor 130 miljoen gulden per jaar te kunnen besparen. In werkelijkheid vielen de kosten 'slechts' 80 miljoen lager uit, en dan nog alleen voor het ziekenfonds. Bij de particulier verzekerden had de maatregel geen enkel effect, aldus het CVZ.

Tot een paar jaar geleden wist de overheid de kosten voor medicijnen wel met succes te drukken door nieuwe dure middelen niet direct voor vergoeding in aanmerking te laten komen. Die middelen belandden voor jaren in de 'wachtkamer'. Maar onder druk van industrie en patiënten - Nederland wordt een ontwikkelingsland als nieuwe medicijnen hier niet beschikbaar zijn en in andere landen wél - werd de wachtkamer afgeschaft.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden