Kosten van brandstichten zijn aftrekbaar

Een ondernemer die opzettelijk schade toebrengt aan eigendommen van een ander die hem in zijn bedrijfsuitoefening zijn toevertrouwd kan die schade als bedrijfskosten aftrekken voor de belasting....

Tot dat opmerkelijke oordeel komt de Belastingkamer van de Hoge Raad in een woensdag gewezen arrest. Het betrof een ondernemer die brand had gesticht in een schip dat hij zou repareren. De civiele rechter in Zwolle veroordeelde hem bij vonnis van 21 augustus 1991 tot betaling van een vergoeding. Uiteindelijk kwam het tot een schikking van 26 mille schadevergoeding aan de eigenaar van de boot en ruim zeven mille aan advocaatkosten.

Het Openbaar Ministerie zag af van strafrechtelijke vervolging. De belastingrechter in Arnhem stond de ondernemer de aftrek van deze kostenposten niet toe. De Hoge Raad vindt nu dat het Arnhemse hof te luchthartig is omgesprongen met de 'vrije bewijsleer' die de belastingrechter meer armslag zou geven dan de strafrechter in dergelijke zaken. Het hof in Den Bosch moet de zaak nu opnieuw bekijken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden