Kosten van beleggingsfondsen lopen flink uiteen

Nederlandse beleggingsfondsen vormen internationaal een buitenbeentje. Het merendeel van de fondsen is namelijk genoteerd aan de beurs van Amsterdam. De aankoop en verkoop van fondsen loopt via de beursvloer, een unicum in de wereld....

Het salaris van de fondsmanager, zijn huisvesting en de marketingkosten worden gedekt doordat de aankoper van een fonds iets meer betaald dan de onderliggende waarde van de aandelen en de verkoper iets minder ontvangt. In het buitenland is het de gewoonte om bij aankoop van een fonds een percentage van de aanschafprijs te rekenen om de kosten te dekken.

Het grote nadeel van het Nederlandse systeem is de onduidelijkheid over de kosten. Voor De Nederlandsche Bank - de toezichthouder van de beleggingsfondsen - was de onvrede daarover aanleiding om eind 2001 actie te ondernemen. DNB schreef voor dat Nederlandse fondsen met ingang van het boekjaar 2002 hun Total Expense Ratio (TER) moesten rapporteren. De TER is een maatstaf voor de kosten die een beleggingsfonds maakt. De totale kosten worden gedeeld door het gemiddelde vermogen van het fonds in het jaar. Hoe hoger de TER, hoe duurder het fonds is.

Langzaam maar zeker druppelen de jaarverslagen van de fondsen over 2002 binnen, inclusief TER. Uit een voorlopige inventarisatie van fondsvergelijker Morningstar blijkt dat de TER's nogal uit elkaar lopen. Het gros van de aanbieders maakt kosten die rond de 1 procent van het fondsvermogen liggen, maar er zijn uitschieters naar boven. Vooral de fondsen uit de Achmea-stal vallen in negatieve zin op. Het FBTO Noord-Amerika Aandelenfonds is het duurst: maar liefst 4,42 procent van het gemiddelde fondsvermogen werd vorig jaar door de organisatie opgesoupeerd. Dat is een veelvoud van de 0,89 procent die ABN Amro's Noord-Amerikafonds kost, of de 0,91 procent van het Robeco America Fund.

Ook in andere categorieën - zoals Nederlandfondsen, Europafondsen en obligatiefondsen - zijn de merken van Achmea vaak het duurst. De verzekeraar wijt de hoge kosten zelf aan de geringe omvang van veel van haar fondsen. Daardoor moeten de kosten voor de accountant en de uitgaven aan de jaarverslagen over een kleiner vermogen worden uitgesmeerd, hetgeen hogere TER's oplevert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden