Kosten tweede studie rijzen plots de pan uit

Veel studenten die een tweede studie aan hogeschool of universiteit doen of willen doen, worden vanaf dit collegejaar geconfronteerd met torenhoge collegegelden. De bedragen kunnen oplopen van zo’n 7 duizend euro voor een bachelor- tot ruim 30 duizend euro voor een masterstudie.

Van onze verslaggeefster Ianthe Sahadat

Zo heeft student fysiotherapie Bert al een hbo-diploma. In plaats van het collegegeld van 1.672 euro moet hij dit jaar onverwacht twee keer zoveel betalen. Zijn laatste jaar kost hem zelfs 6 duizend euro. Deeltijder rechten Laura, reeds doctorandus, moet voor haar master volgend jaar waarschijnlijk 14 duizend euro betalen.

Een wetswijzing heeft bepaald dat hogescholen en universiteiten vanaf september 2010 hogere collegegelden mogen vragen aan studenten die een tweede studie doen. De overheid bekostigt een tweede studie niet langer.

Studenten die gelijktijdig twee studies volgen, hebben vooralsnog geen last van de regeling. Onder de nieuwe wet wordt een tweede bachelor- of masteropleiding pas duurder zodra de eerste is afgerond. Veel studenten kiezen er dit jaar daarom strategisch voor zich alvast in te schrijven voor een tweede studie.

Ook studenten die voor 1991 een diploma hebben behaald en studenten die kiezen voor een zorg- of onderwijsopleiding hebben geen last van de nieuwe regel.

Deeltijders en doorstudeerders

Deeltijders met een ander diploma en doorstuderende hbo’ers hebben daarentegen wel een probleem. Zowel bij het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) als bij de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) regent het klachten van studenten over de plotselinge hoge rekening. ‘De verwarring is groot’, zegt Guy Hendricks, voorzitter van het ISO. ‘Studenten worden geconfronteerd met hoge collegegelden zonder dat ze dit bij aanvang van de studie hadden kunnen voorzien.’ Ook is de informatievoorziening bij instellingen slecht of zelfs incorrect, zegt Hendricks. ‘Veel studenten hebben geen idee hoeveel ze moeten betalen.’

Diverse universiteiten, waaronder de Vrije Universiteit, de Universiteit van Amsterdam en de Radboud Universiteit Nijmegen, maken gebruik van een overgangsregeling. Studenten die een tweede studie volgen aan deze universiteiten, hoeven zich dit jaar nog geen zorgen te maken. Over wat instellingen volgend jaar gaan rekenen, zijn de meeste nog in overleg.

Hoeveel studenten daadwerkelijk de dupe zijn van de wetswijziging, is onduidelijk. Het ISO houdt het op enkele duizenden, maar durft geen daadwerkelijke schatting te doen. Instellingen hebben het over ‘enkele honderden’ tot ‘zo’n duizend’ studenten per instelling, die een tweede studie volgen.

Het D66-Kamerlid Boris van der Ham heeft Kamervragen gesteld over het onderwerp. Hij wil onder meer weten hoeveel studenten de dupe zijn van de wetswijziging.

Studenten tijdens de Utrechtse Introductie Tijd, de introductieweek in Utrecht (ANP) Beeld
Studenten tijdens de Utrechtse Introductie Tijd, de introductieweek in Utrecht (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden