Kosten Spelen maken Grieken zenuwachtig

'Ja, ik heb het wel gezegd, maar dat was zeven jaar geleden. Ik denk er nu echt heel anders over.' De Griekse minister van Publieke Werken George Souflias moest vrijdag, 77 dagen voor het begin van de Olympische Spelen, een flinke spagaat maken...

Hij werd vrijdag uitvoerig geciteerd in de Financial Times, die een verslag bracht van Souflias' uitspraken voor een parlementscommissie die zich buigt over 's lands financiën. Premier Costas Karamanlis en het veelgeplaagde hoofd van het Grieks Olympisch Comité Gianna Angelopoulos-Daskalaki moesten zich gisteren wild zijn geschrokken toen zij in de ochtendkrant Souflias' uitspraken lazen.

De minister, die verantwoordelijk is voor alle olympische bouwprojecten, haastte zich te verklaren dat zijn twijfels dateerden uit 1997, toen Athene meedong naar de Spelen van 2004. 'Die twijfels zullen zijn verdwenen na de resultaten van dit evenement, ik ben echter wel bezorgd hoe mijn woorden worden verdraaid door sommigen', haalde hij uit naar de Britse kwaliteitskrant.

Alle ministeriële twijfels ten spijt, de parlementscommissie kreeg vrijdag verontrustende cijfers onder ogen over de uit de hand lopende kosten. Het budget van 1,1 miljard euro voor bouw en renovatie van sportaccommodaties is al met 500 miljoen overschreden.

Bovendien is het bedrag voor veiligheidsmaatregelen bijna verdubbeld tot 1,2 miljard euro, vanwege de dreiging van aanslagen. Indien de kosten voor de spoorverbinding tussen Athene en het nieuwe vliegveld Venizelos en het railnetwerk in de stad daarbij worden opgeteld, zal de overschrijding bijna twee miljard euro belopen.

De voorbereidingen van de Spelen verlopen moeizaam en iedere betrokkene houdt zijn vingers gekruist of de accommodaties op tijd klaar zullen zijn. Bovendien maken tot ontzetting van de Griekse autoriteiten veel landen zich zorgen over de veiligheid. Deze week kreeg Athene van de VS detectieapparatuur voor radioactieve stoffen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden