Kosten oorlogen VS blijven oplopen

Het terugtrekkingsbesluit mag dan zijn genomen – in 2012 weg uit Irak – maar een ‘vredesdividend’ kunnen de geplaagde Amerikaanse belastingbetalers voorlopig vergeten....

Van onze verslaggever Stieven Ramdharie

De op één na duurste oorlog in de geschiedenis van de VS, slechts overtroffen door de Tweede Wereldoorlog, gaat hen de komende jaren honderden miljarden dollars kosten – bovenop de 657 miljard die al sinds 2003 is besteed.

Want hoe ontmantel je snel en ordentelijk 286 bases en kampementen? Hoe krijg je al die 148 duizend militairen (van de enorme luchtmachtbasis Balad, onderkomen van 24 duizend militairen, tot het nietige Combat Outpost Kemple bij Jusufiyah) en de miljoenen tonnen aan materieel (van de 62 ton zware Abramtanks tot latrines, bioscopen, veldhospitalen, munitie, bureaustoelen en terreinwagens) weer keurig thuis?

Met de in gang gezette terugtrekking van 12 duizend soldaten in de komende zes maanden moet de eerste fase van de Amerikaanse terugtocht uit Irak al vorm krijgen. Tegen juni moeten ook alle gevechtseenheden uit de steden zijn teruggetrokken, gevolgd door de terugkeer naar de VS uiterlijk augustus 2010 van alle 14 gevechtsbrigades.

De Amerikaanse militaire aanwezigheid in Irak zal dan zijn teruggebracht tot tussen de 35- en 50 duizend eenheden. Eind 2011 moeten ook zij vertrokken zijn. Vandaag is het Amerikaanse leger op de kop af al zes jaar aanwezig in Irak. ‘We kunnen niet voor onbepaalde tijd een operatie voortzetten die een flinke wissel trekt op onze krijgsmacht en die het Amerikaanse volk bijna een biljoen dollar gaat kosten’, zei president Obama eerder deze maand.

De verschuiving van de oorlogsinspanningen naar Afghanistan, waar de huidige 32 duizend militairen worden versterkt met nog eens 17 duizend man, en de gefaseerde terugtocht uit Irak maken een vredesdividend op korte termijn een onmogelijke zaak. Inclusief de 144 miljard dollar die tot oktober 2010 zal worden besteed aan de militaire operaties in Irak en Afghanistan, zal er sinds 2001 maar liefst 939 miljard dollar zijn besteed aan de twee oorlogen.

En het einde is voorlopig niet in zicht. Zelfs als het aantal Amerikaanse militairen in beide landen zal zijn teruggebracht in 2011 tot 30 duizend, het waarschijnlijkste scenario, zal dit de VS tot 2019 zeker 388 miljard dollar kosten. Volgens het Congressional Budget Office (CBO), de begrotingsarm van het Congres, zal een aanwezigheid van 75 duizend soldaten zelfs 867 miljard dollar gaan kosten tot 2019. De eindafrekening van beide campagnes zal dan tussen de 1.300- en 1.700 miljard dollar bedragen.

De terugtrekking uit Irak van tienduizenden soldaten en hun materieel wordt niet alleen een kostbare, maar ook een van de grootste logistieke operaties van de laatste decennia. Mede vanwege de enorme aantallen. Volgens het CBO bevindt maar liefst 40 procent van het grondmaterieel van de landmacht en het marinierskorps zich in Irak. Op de bijna 300 bases was materieel verspreid waar normaliter 47 brigades – een brigade telt zo’n 3.500 soldaten – over beschikken. Waaronder zo’n 582 duizend grote stukken materieel, zoals de duizenden nieuwe MRAP-voertuigen die de soldaten een betere bescherming bieden dan de humvee-jeeps.

Een flink deel van het gevechtsmaterieel, zo meldde de Los Angeles Times maandag, zal worden gebruikt om de enorme Amerikaanse opslagplaatsen in het Midden-Oosten opnieuw te bevoorraden. Dankzij deze opslagplaatsen kunnen de VS bij een nieuwe crisis snel ingrijpen in de regio. Een deel van het materieel zal ook worden verscheept of overgevlogen naar Afghanistan.

De 286 bases ten slotte zullen moeten worden gesloten of overgedragen aan het Iraakse leger. Hoe tijdrovend deze klus wordt, blijkt uit het feit dat de Amerikaanse landmacht een tot twee maanden nodig heeft om een klein kampement met 16 tot 200 militairen dicht te gooien. Met het sluiten van een enorme basis, zoals Balad, heeft de landmacht nog geen ervaring. Volgens functionarissen van Army Central Command (Arcent), belast met het ontmantelen van de bases, gaat zo’n operatie zeker 18 maanden duren. Het wordt omschreven als het dichtgooien, oppakken en verplaatsen van een kleine Amerikaanse stad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden