Kosten en baten

Nu weten we dus hoeveel het kost om de ergste honger een jaar lang te verdrijven uit de Hoorn van Afrika: 1,1 miljard euro. Een koopje. Wisselgeld vergeleken bij de andere bedragen die de laatste dagen de ronde doen: 59 miljard, 109 miljard, 247 miljard -zelfs de premier duizelde het in zijn berekening van de Griekse tragedie.


Wat koop je tegenwoordig nog voor 1,1 miljard euro?


Het bestrijden van piraterij voor de kust van Somalië kost Nederland 25 miljoen. Vier jaar opbouwwerk door het Nederlandse leger in Uruzgan: 1,5 miljard. Als ik het goed uitreken, kun je met 1,1 miljard euro nog geen drie weken lang de AWBZ in Nederland betalen, en hou je er de Griekse economie vierenhalve dag mee in de lucht.


Het zegt allemaal niks natuurlijk, maar het is wel handig om te weten. 1,1 miljard wereldwijd, dat is te doen. Dat geeft hoop. Dat is iets waar je je als modale burger aan vast kunt houden. De naargeestige beelden uit het rampgebied hadden we al, nu hebben we ook de cijfers - targets, zou Peter Bakker zeggen, de ex-baas van TNT (jaarsalaris: 1,8 miljoen) die vrienden en bekenden aan het bellen is om iets voor de Hoorn van Afrika te betekenen.


Het bedrag werd maandag bekendgemaakt tijdens een crisisvergadering van de FAO in Rome. Er waren maar een paar landen geweest die het nuttig vonden iemand van ministerieel niveau naar Rome te sturen, las ik, maar dat kwam door de vakantie. Voor Nederland was Gerda Verburg erbij, oud-landbouwminister en lid van het CDA. Dat laatste is belangrijk. Met wat geluk gaat Gerda haar partijgenoot Ben Knapen bellen, en vertellen dat hij terug moet komen op zijn besluit om de Nederlandse noodhulp niet te verdubbelen. 'Ben, met Gerda. Die 15 miljoen van jou is niks. Straks geven zelfs de Belgen meer. Zet maar vast wat geld opzij, want dit gaat groot worden. We bellen.'


Dit is het begin van de ramp, het ergste moet nog komen. Als iedereen straks terug is van vakantie, heb ik goede hoop op een televisieshow voor Afrika. Ik gok op de eerste week van september. Het zou me niet verbazen als de ramp tegen de herfst tot een nieuwe Live Aid gaat leiden, met de popsterren van toen. De muziek van de jaren tachtig is sowieso weer hip: Duran Duran, Bryan Ferry, Madonna. Prince hoeven we niet eens te vragen, die komt toch wel.


We are the world.


Tot nu toe is 10 miljoen euro gestort op giro 555, dat is een mooi begin. De aandacht voor de hongercrisis in de Hoorn van Afrika had een aanloop nodig, zeker in Nederland waar elke wereldramp tegenwoordig eerst uitvoerig door iedereen besproken moet worden op ethische aspecten voordat we geld gaan geven - een lastige reflex als het om mensenlevens gaat. Maar geld geven we, daar zijn we mensen voor, ook al moet het naar een gebied waar 'niet helemaal deugende mensen' de leiding hebben (quote van Gerda), en ook al hebben we een regering die asfalt belangrijker vindt dan ontwikkelingshulp (taak van Ben).


Volgens Ben Knapen moeten we pragmatisch en berekenend opereren. Bedrijfsmatig. Zakelijk. Kosten en baten. Welnu: je kunt 10 miljoen mensen een heel jaar lang redden van de honger à 110 euro per persoon. Ik zeg: doen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden